Γιατί ο σκύλος μου ξαπλώνει τόσο κοντά μου Woofland

Γιατί ο σκύλος μου ξαπλώνει τόσο κοντά μου Woofland

Κάθε βράδυ όταν έρθει η ώρα του ύπνου ο τετράποδος φίλος μου τρέχει να πάρει θέση στο κρεβάτι. Μόλις ξαπλώσω αναπόφευκτα, έρχεται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βολευτεί κοντά μου,

σπρώχνοντας, γυρνώντας γύρω γύρω και στριμώχνοντας με, μέχρι να είναι όσο πιο κοντά μου μπορεί. Για μένα, όπως για τους περισσότερους «σκύλο γονείς», αυτό είναι μια ωραία στιγμή. Πολλοί επίσης, αναφέρουν ότι ο σκύλος τους ξαπλώνει στην αγκαλιά τους, στα πόδια τους ή ακόμα και πάνω από το κεφάλι τους.
Γιατί όμως οι σκύλοι θέλουν να βρίσκονται τόσο κοντά μας; Τι τους οδηγεί σε αυτή την συμπεριφορά; Όλες αυτές οι συμπεριφορές του τύπου «θέλω να είμαι όσο πιο κοντά σου μπορώ» μπορούν να εξηγηθούν λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική φύση των κατοικίδιων σκυλιών μας και το γεγονός ότι οι σκύλοι είναι ζώα που ζούσαν σε αγέλες.

Για αυτό το λόγο πρέπει να κατανοήσουμε τα ένστικτα της αγέλης.

‘Ολοι έχουμε δει χαριτωμένες εικόνες ή βίντεο κουταβιών που κοιμούνται το ένα πάνω στο άλλο. Την επόμενη φορά που θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα νεογέννητο κουτάβι, θα παρατηρήσετε ότι όταν δεν θηλάζει ή δεν μπουσουλάει, πιθανότατα θα κοιμάται με τα αδέρφια του σε μια σωρό από κουτάβια. Από τη στιγμή της γέννησης, οι σκύλοι έχουν το ένστικτο να αναζητούν να «ακουμπήσουν» σε κάποιον και έτσι να νιώσουν άνεση και ασφάλεια, καθώς βρίσκονται κοντά στους συντρόφους τους.

Ο κόσμος μπορεί να είναι ένας τρομακτικός και απρόβλεπτος τόπος και το να είσαι μέρος μιας αγέλης το καθιστά πολύ πιο εύκολο.

Όταν ο σκύλος μας αγκαλιάζει, αναγνωρίζει ότι είμαστε μέλος της αγέλης του.  Πρόκειται για μια συνέχεια της διαδικασίας σύνδεσης που άρχισε όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά.  Η παρουσία μας καθησυχάζει το σκύλο μας. Είναι ένα σημάδι της αγάπης, της εγγύτητας και της σύνδεσης και το “γούνινο παιδί” μας λέει ότι αισθάνεται ασφαλές όταν είναι μαζί μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το γεγονός ότι για το σκύλο μας δεν είμαστε απλά άνθρωποι αλλά ένα παράξενο δίποδο μέλος της αγέλης του! Τα σκυλιά αγαπούν να κοιμούνται με το κοπάδι τους και όσο πιο σφιχτά τόσο το καλύτερο. Εάν πάρουμε λοιπόν ένα σκύλο στο σπίτι, και του προσφέρουμε μια καλή ζωή και πολλή αγάπη θα μας θεωρήσει οικογένεια του. Επιπλέον, μας θεωρούν τον ηγέτη της αγέλη και για αυτό, θα επιδιώξει να κοιμηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά μας.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου ξαπλώνει τόσο κοντά μου

Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να κοιμάται μαζί μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να του παράσχουμε αυτή την ασφάλεια που χρειάζεται, είναι να του επιτρέπουμε να παραμείνει κοντά μας για τουλάχιστον μερικά λεπτά, καθώς η ώθηση του μακριά θα μπορούσε να του προκαλέσει σύγχυση και να αναρωτιέται για το ρόλο σας στη ζωή του, ειδικά εάν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα.

Το να είμαστε κοντά του, τον κάνει ευτυχισμένο, τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής και του δίνει άνεση.

Eπιμέλεια άρθρου: woofland

Γιατί ο σκύλος μου 

Εγγραφείτε στο κανάλι της Woofland εδώ