Καθημερινές συμβουλές για τον σκύλο μου και Μέσα μαζικής μεταφοράς

Καθημερινές συμβουλές για τον σκύλο μου και Μέσα μαζικής μεταφοράς

Μέσα Μεταφοράς.. άβατο για το σκύλο μου; Που είναι ο ειδικός της woofland?

Χθες αποφάσισα να πάω μια μεγάλη βόλτα με το κοκεράκι μου. Πήγα στη στάση και όλοι με κοιτούσαν λίγο περίεργα.

Υπέθεσα ότι μάλλον έφταιγε το μπουφάν με τα καρφιά που αγόρασα από το μπαζάρ. Όταν ήρθε το λεωφορείο και πήγα να ανέβω ο οδηγός με σταμάτησε. (Μα καλά, κανείς δεν έχει ιδέα από μόδα;). Μου είπε ότι απαγορεύεται η είσοδος στα σκυλιά και ότι δε θα με άφηνε να περάσω. Τα πήρα λίγο γιατί σε ταξίδια μου έχω δει σκύλους στο μετρό. Αποφάσισα να πάρω ταξί. Όμως ούτε εκεί είχα καλύτερη τύχη. Κανένας οδηγός δε μου επέτρεψε να επιβιβαστώ και μου αράδιασαν κάτι δικαιολογίες για τρίχες και μικρόβια. Πραγματικά τρίχες. Μα, καλά, τι κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων όταν θέλουν να πάνε κάπου; Ή έχουν όλοι αυτοκίνητα ή πολύ δυνατά πόδια!
Γουφ και λευτεριά στους σκύλους, Βικτώρια

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη

Woofland Καθημερινές συμβουλές για τον σκύλο μου και Μέσα μαζικής μεταφοράς

Έγραψε η Βικτώρια και ο ειδικός απαντά..
Πόσο δίκιο έχει η μικρή μας φίλη! Ένας σκύλος στη ζωή μας λειτουργεί ευεργετικά, αφού εκτός από την όμορφη παρέα του μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε πολλές και χρήσιμες γνώσεις! (και κοντά στη Βικτώρια μαθαίνουμε και όλοι εμείς!).

Τι γίνεται, λοιπόν, με το ζήτημα της μεταφοράς των σκύλων; Όπως πολύ σοφά διαπίστωσε η Βικτώρια δε γίνεται να διαθέτουν όλοι οι ιδιοκτήτες των σκύλων αυτοκίνητο ούτε, βέβαια, είναι εφικτό να καλύπτουμε όλες τις αποστάσεις με τα πόδια, όσο δυνατά κι αν είναι αυτά!! Κάποιες φορές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και τότε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ μεγάλο θέμα.
Δυστυχώς η χώρα μας είναι λίγο δύσκαμπτη στο ζήτημα των κατοικίδιων ζώων και η νομοθεσία της είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την άγνοια και την προκατάληψη πολλών ανθρώπων δημιουργούν προβλήματα. Σε γενικές γραμμές η μεταφορά των κατοικίδιων ζώων με τα μέσα μεταφοράς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται να έχουμε το ζωάκι μας μαζί μας. Ας δούμε τι προβλέπει ο νόμος σχετικά..
Ευνοημένα από τη νομοθεσία φαίνεται να είναι τα μικρόσωμα σκυλιά, αφού σε αυτά επιτρέπεται κατά κύριο λόγο η είσοδος στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι, στα μέσα του ΟΑΣΑ (δηλαδή το μετρό, το τραίνο, τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ), επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων ζώων, μέσα σε κλουβί, με διαστάσεις έως 70x50x40. Όταν το ζωάκι μας είναι μέχρι 10 κιλά, μπορούμε να το μεταφέρουμε χωρίς κλουβί, με το λουρί του και εφόσον έχουμε μαζί μας φίμωτρο (για να του το φοράμε αν μας ζητηθεί).
Όπως ορίζει το άρθρο 15 του Ν. 2963/2001, επιτρέπεται η είσοδος στα μέσα μεταφοράς των ζώων (ανεξαρτήτως βάρους) που συνοδεύουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα ζώα αυτά μπαίνουν στα ΜΜΜ χωρίς κλουβί αλλά με λουρί και φίμωτρο, εφόσον ζητηθεί. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, τα μεγαλόσωμα ζώα αποκλείονται.
Εάν αποφασίσουμε να πάρουμε ταξί τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα, εφόσον η μεταφορά του κατοικιδίου μας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την καλή διάθεση του οδηγού. Πάντως, σύμφωνα με το νόμο (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Ε.Ε. , Π.Δ. 536/1983
‘Aρθρο12) η μεταφορά του κατοικιδίου μας με ταξί όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά δεν απαιτείται καν κλουβάκι, όπως προβλέπεται για τα μικρόσωμα ζώα κατά τη μεταφορά τους με τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα πρέπει, βέβαια, να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με τους σκύλους μας , όπως το να είναι ήρεμοι, καθαροί,να έχουν περιλαίμιο (λουρί ελέγχου), να υπάρχει διαθέσιμο φίμωτρο, ένδειξη ιατρική ελέγχου και να καταλαμβάνουν θέση μόνο στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Εάν δεν πληρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις ο οδηγός του ταξί έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη μεταφορά μας
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές εταιρίες μεταφοράς κατοικίδιων ζώων, τα λεγόμενα “pet taxi” που μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε τα ζωάκια μας χωρίς κανένα πρόβλημα, δίνοντας λύση στον πονοκέφαλο πολλών ιδιοκτητών!
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και να φροντίζουμε για την καθαριότητα και τη συμπεριφορά του σκύλου μας, ώστε να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους επιβάτες. Αν ο σκύλος μας δε δημιουργεί προβλήματα, γίνεται πιο εύκολα ευπρόσδεκτος από τους άλλους!
Έτσι λοιπόν μάθαμε κάτι καινούριο και σήμερα και η μικρή Βικτώρια ξέρει τι πρέπει να κάνει την επόμενη φορά που θα θελήσει να κάνει μια μικρή βολτίτσα στο κέντρο της πόλης. Αν θέλετε να μάθετε τι ισχύει για τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στο σχετικό άρθρο που ετοίμασε η ομάδα της woofland ειδικά για σας!
Μέχρι την επόμενη φορά.. γουφ!!

Η επιστημονική ομάδα της woofland