Φρίντα: Σκύλος διασώστης συνταξιοδοτείται

Φρίντα: Σκύλος διασώστης συνταξιοδοτείται

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017, ένας θανατηφόρος σεισμός μεγέθους 7,1 έπληξε το κέντρο του Μεξικού. Τρεις μέρες αργότερα, οι διασώστες αναζητούν ακόμη επιζώντες και μεταξύ των ανθρώπων που σκάβουν μέσα από τα ερείπια είναι και ένας σκύλος διάσωσης, η Φρίντα.

 

Η Φρίντα που πήρε το όνομα της από την ζωγράφο Φρίντα Κάλο και κέρδισε διεθνή φήμη για τον ηρωισμό της, αποχώρησε μετά από εννέα χρόνια υπηρεσίας.

Η μονάδα Ναυτικού του Μεξικού στην οποία άνηκε ο σκύλος, πραγματοποίησε μια τελετή για να τιμήσει το Golden Labrador για τις υπηρεσίες του. Η Φρίντα έχει συμμετάσχει σε 53 επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο το Μεξικό, την Αϊτή, τη Γουατεμάλα και τον Ισημερινό. 

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ναυτικού, η Φρίντα έχει βρει περισσότερους από 50 ανθρώπους στην καριέρα της, 12 εκ των οποίων βγήκαν ζωντανοί χάρη στις προσπάθειές της. «Το γάβγισμα της μας έδινε πάντα ελπίδα και σε στιγμές πόνου και αβεβαιότητας έφερνε ανακούφιση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτικού Eduardo Redondo. Εικόνες της Frida με την προστατευτική μάσκα και της ειδικές μπότες της, να ψάχνει μέσα στα ερείπια ενός σχολείου στην πόλη του Μεξικού, τράβηξαν την προσοχή σε όλο τον κόσμο και έγιναν σύμβολο ελπίδας για το Μεξικό μετά τον σεισμό, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους. 

Η εικόνα της έχει ζωγραφιστεί με graffiti πάνω σε τοίχους και ο λαός της Puebla έφτιαξε ένα χάλκινο άγαλμα της ίδιας με τον χειριστή της.

Woofland - Φρίντα Σκύλος διασώστης συνταξιοδοτείται - Σκύλοι βοηθοί και εργασίας

 

Woofland - Φρίντα Σκύλος διασώστης συνταξιοδοτείται - Σκύλοι βοηθοί και εργασίας

Woofland - Φρίντα Σκύλος διασώστης συνταξιοδοτείται - Σκύλοι βοηθοί και εργασίας

 

Η Φρίντα, 10 ετών πλέον,  «κρέμασε» την μάσκα και τις μπότες της και ετοιμάζεται για το επόμενο κεφάλαιο της ζωής της. 

Τα σχέδια για τη συνταξιοδότησή της δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά πιστεύεται ότι η Φρίντα θα μεταφερθεί στην ύπαιθρο όπου και θα βοηθήσει στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς σκύλων αναζήτησης και διάσωσης.

«Φρίντα, η αποστολή ολοκληρώθηκε, με τιμή», είπε ο κ. Redondo

Επιμέλεια άρθρου: Woolfand