Σκύλοι βοηθούν τα θύματα να καταθέσουν στα δικαστήρια

Σκύλοι βοηθούν τα θύματα να καταθέσουν στα δικαστήρια

Όποιος έχει ζήσει ένα τραυματικό περιστατικό ξέρει πόσο δύσκολο είναι. Πολλά θύματα καλούνται να ξαναζήσουν το γεγονός όταν ξεκινήσει η νομική διαδικασία και πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κατηγορούμενο στο δικαστήριο.

Οι μάρτυρες, ειδικά τα παιδιά, δυσκολεύονται συχνά υπό την πίεση τέτοιων καταστάσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καθιερώθηκαν οι σκύλοι βοηθοί των δικαστηρίων. 

Η Ellen O’Neill Stephens και η Celeste Walsen, ίδρυσαν το ‘’Courthouse Dogs’’ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους  των θυμάτων μέσα στο δικαστήριο.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαιδεύει σκύλους εγκαταστάσεων (facility dogs) ώστε να χρησιμοποιούνται από δικαστικούς υπαλλήλους για να βοηθούν τους μάρτυρες στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι σκύλοι εγκαταστάσεων δεν είναι όπως οι σκύλοι βοηθοί, καθώς δεν βοηθούν ένα άτομο με αναπηρία. Είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ώστε να μην τους αποσπάται η προσοχή από τις διαδικασίες των δικαστικών σωμάτων και εκπαιδεύονται να αλληλεπιδρούν με τα θύματα ή τους μάρτυρες που πιθανόν πρέπει να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου.

Woofland - Σκύλοι βοηθούν τα θύματα να καταθέσουν στα δικαστήρια - Σκύλοι βοηθοί και εργασίας

Η Ellen O’Neill-Stephens σκέφτηκε ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν ενώ εργαζόταν ως αναπληρώτρια εισαγγελέας. «Είδα πόσο αγχωτικό ήταν για τα θύματα και τους μάρτυρες να καταθέτουν σε δίκες. Φαινόταν ότι έπρεπε να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να αναζητήσουμε την αλήθεια χωρίς να προκαλούμε συναισθηματική φόρτιση στους ανθρώπους». 

«Αυτή η ιδέα μου ήρθε όταν ο γιος μου, ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα, πήρε έναν σκύλο βοηθό, τον Jeeter. Όταν είδα πόσο βοήθησε ο σκύλος τον γιο μου και με ποιο τρόπο αντιμετώπιζαν όλοι τον Jeeter, συνειδητοποίησα ότι αυτός ο τύπος σκύλου θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους μέσα στη νομική διαδικασία».

Oι σκύλοι που εργάζονται στα δικαστήρια πρέπει να περάσουν τις ίδιες δοκιμασίες που περνούν οι πιστοποιημένοι σκύλοι-οδηγοί για να εξασφαλίσουν ότι είναι ασφαλείς για το κοινό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί η εκπαίδευση να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια.

Woofland - Σκύλοι βοηθούν τα θύματα να καταθέσουν στα δικαστήρια - Σκύλοι βοηθοί και εργασίας

Οι σκύλοι με την πιο ευγενική και ήσυχη φύση είναι καλύτεροι υποψήφιοι για αυτή τη θέση. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καθιερωθεί ένα πρόγραμμα σκύλου  δικαστηρίου, λόγω των εμπλεκομένων πολιτικών φορέων και της γραφειοκρατίας, υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα σκύλων που βοήθησαν τα θύματα.

Woofland - Σκύλοι βοηθούν τα θύματα να καταθέσουν στα δικαστήρια - Σκύλοι βοηθοί και εργασίας

Μια από τις αγαπημένες ιστορίες της Ellen δείχνει πώς ένα από αυτά τα σκυλιά μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

«Ένα πεντάχρονο αγόρι είδε τη μητέρα του να ξυλοκοπείται σοβαρά από το φίλο της. Εκτός αυτού, ο φίλος έριξε βενζίνη στη μητέρα του και τους απειλούσε να τους κάψει. Το μικρό αγόρι κάλεσε την άμεση δράση και ο ίδιος και η μητέρα του τοποθετήθηκαν σε ένα καταφύγιο για την προστασία τους».

«Ωστόσο, το μικρό αγόρι ήταν τόσο “τραυματισμένο” από αυτήν την εμπειρία, που όταν εισήλθε στο Γραφείο του Εισαγγελέα για να καταθέσει τι συνέβη σταμάτησε να μιλάει. Όταν πιεζόταν, έβαζε το χέρι του κάτω από το λαιμό του σαν να προσπαθούσε να κάνει εμετό.. Αφού η μητέρα τους εξήγησε ότι ο γιος της ήταν απίθανο να μιλήσει, ο εισαγγελέας τη ρώτησε εάν άρεσαν στο μικρό οι σκύλοι. Εκείνη απάντησε ότι αγαπούσε τα σκυλιά. Έτσι λοιπόν τον έφεραν σε επαφή με έναν σκύλο δικαστηρίων, που ονομαζόταν Ellie και οι δύο τους έπαιξαν μαζί πριν αρχίσει η διαδικασία». 

«Μόλις άρχισαν την κατάθεση, η Ellie κάθισε δίπλα του και έτσι το μικρό αγόρι ήταν σε θέση να πει στον δικηγόρο τι συνέβη για πρώτη φορά. Όταν το αγόρι δυσκολευόταν η Εllie καθόταν ακόμα πιο κοντά του.  Σε κάποιο σημείο είπε στο δικαστήριο,” δείτε, η Ellie με αγαπά” και αυτό επειδή ήταν εκεί για να του προσφέρει αυτή την άνεση και την ηρεμία και έτσι ήταν σε θέση να τελειώσει τη κατάθεση. Μάλιστα, πριν φύγουν από την αίθουσα τη φίλησε». 

Woofland - Σκύλοι βοηθούν τα θύματα να καταθέσουν στα δικαστήρια - Σκύλοι βοηθοί και εργασίας

Οι Courthouse Dogs έχουν επί του παρόντος σκύλους εγκαταστάσεων δικαστηρίου τοποθετημένους σε 28 πολιτείες στην Αμερική  Η ομάδα παρέχει επίσης εκπαίδευση και συμβουλές σε επαγγελματίες νομικούς που επιθυμούν να χρησιμοποιούν επαγγελματικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Επιμέλεια άρθρου: Woofland