Το όνομα του σκύλου είναι.. Εκπαίδευση σκύλου

Το όνομα του σκύλου είναι.. Εκπαίδευση σκύλου

Βγαίνουμε στο πάρκο και ακούμε κάποιον να φωνάζει ‘Μαξ, Μαξ, Μαξ…’ και ο λυμένος Μαξ που τρέχει επάνω σε κάποιο άλλο σκυλάκι να μην γυρίζει ποτέ. Ας μην εστιάσουμε όμως στο τι επακολουθεί, ούτε στο γεγονός πως ο Μαξ είναι λυμένος ενώ ο ιδιοκτήτης του έχει χάσει τον έλεγχο του.

Αντ’ αυτού, ας δούμε τι πραγματικά σημαίνει το όνομα του σκύλου. Το όνομα του σκύλου θα έπρεπε να είναι μια εντολή που να λέει στο σκύλο: ‘Άσε ό,τι κάνεις και κοίτα με ή/και έλα εδώ’. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως ο σκύλος εκτελεί αυτή την συμπεριφορά γιατί εμείς σαν ‘εκπαιδευτές’ του έχουμε διδάξει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να μας κοιτάει όταν τον φωνάζουμε. Το δεύτερο είναι πως το όνομα και η ζητούμενη συμπεριφορά φέρνει μόνο θετικά αποτελέσματα για τον σκύλο. Εάν λοιπόν εμείς, φωνάζουμε το σκύλο μας χωρίς λόγο συνέχεια ή τον φωνάζουμε και ενώ αυτός έρχεται εμείς τον διορθώνουμε (φωνές, ξύλο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο άνθρωπος στο μυαλό του) τότε καταλήγουμε σε συμπεριφορές όπως αυτή του Μαξ. Τα σκυλιά μαθαίνουν με συσχετισμούς και έτσι καλό θα ήταν να αποφύγουμε να συσχετίσει το όνομα του με κάτι αρνητικό.

Γρήγορη ιστοριούλα: Κάποια στιγμή που η Έλλη (το γλυκίτατο Border Collie που ζώ μαζί) ήταν 3 μηνών, τη φώναξα για να έρθει από το σαλόνι στο γραφείο. Την στιγμή που πλησίασε, γλίστρησε από τα χέρια μου η κούπα του καφέ και έσπασε ακριβώς μπροστά της. Αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ του θορύβου και των θραυσμάτων παρατήρησα πως για αρκετές ώρες η Έλλη δεν ερχόταν όταν την φώναζα από το γραφείο. Είχα καταφέρει να της ‘μάθω’ με μόνο μία επανάληψη πως όταν την φώναζα από το γραφείο και ερχόταν, επακολουθούσε κάτι δυσάρεστο. Βέβαια, αυτός ο συσχετισμός άλλαξε με διάφορες εκπαιδευτικές τεχνικές και πολύ σύντομα το γραφείο έγινε ο αγαπημένος της χώρος.

Εκπαιδευτικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διδάξουμε στον σκύλο μας το όνομα του. Ας δούμε τον πιο απλό:

  • Ξεκινάμε σε ένα πολύ ήρεμο περιβάλλον (π.χ. στο σπίτι μας)
  • Λέμε μια φορά το όνομα του σκύλου και μόλις μας κοιτάξει τον επιβραβεύουμε.
  • Κατά το διάστημα εκπαίδευσης δεν αφήνουμε άλλους ανθρώπους να φωνάζουν αδιάκοπα το κουτάβι μας.
  • Κάνουμε λίγες επαναλήψεις κάθε μέρα και προχωράμε σε πιο δύσκολα περιβάλλοντα εφόσον το κουτάβι μας πετυχαίνει.
  • Εάν αποτύχει σημαίνει πως έχουμε βιαστεί ή πως δεν έχουμε επιβραβεύσει σωστά.

Woofland - όνομα του σκύλου Κάντε τον σκύλο σας να ακούει το όνομα του και να νιώθει πως κέρδισε το εθνικό λαχείο. Να θυμάστε, όμως, πως η εκπαίδευση θέλει γνώση, υπομονή και λογικές απαιτήσεις από μέρους μας.

Γιάννης Διονυσόπουλος

Συμπεριφορισμός και εκπαίδευση σκύλων