Βίντεο: Εκπαίδευση σκύλου σε κρέιτ (crate) 1/2

Βίντεο: Εκπαίδευση σκύλου σε κρέιτ (crate) 1/2

Εάν ρωτούσαμε έναν σκύλο τι είναι το crate του τότε θα περιμέναμε μια περιγραφή όπως η ακόλουθη: Είναι το ιδιωτικό μου δωμάτιο με θέα στο σπίτι. Εκεί μπορώ να απομονωθώ όταν θέλω να ξεκουραστώ ή να απολαύσω το κόκκαλο μου με την ησυχία μου.

Ας πάμε λίγο πίσω και ας δούμε την ιδέα του crate, τα οφέλη του αλλά και το ρόλο που διαδραματίζει στη συμβίωση με το σκύλο μας.

Τι είναι το crate και η εκπαίδευση σε αυτό;

Το crate είναι συνήθως μια μεταλλική κατασκευή η οποία έχει μία ή και δύο πόρτες, πλαστικό αφαιρούμενο πάτο και μέγεθος ανάλογο με το μέγεθος του σκύλου. Είναι μια σύγχρονη μέθοδος εκπαίδευσης και, παρόλο που στο ευρύ κοινό είναι άγνωστη, χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους θετικούς εκπαιδευτές καθώς βοηθάει στην ομαλή συμβίωση μας με τον σκύλο μας. Εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε το crate θα γίνει ένας χώρος όπου το κουτάβι θα νιώθει χαρούμενο και τον οποίο θα επιδιώκει να επισκέφτεται.

Ποια τα οφέλη της μεθόδου και πότε χρησιμοποιείται;

Η εκπαίδευση στο crate αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο εκμάθησης της τουαλέτας σε ένα κουτάβι. Είναι γνωστό πως τα κουτάβια, από την 3η εβδομάδα της ζωής τους απομακρύνονται από τη φωλιά τους όταν πρέπει να “ενεργηθούν” με απώτερο σκοπό να μη λερώσουν το χώρο στον οποίο κοιμούνται και τρώνε. Γνωρίζοντας αυτή την αρχή και λαμβάνοντας υπόψη τη φυσιολογία του σκύλου μπορούμε να περιορίσουμε το κουτάβι μας μέσα στο crate για ένα μικρό χρονικό διάστημα (ανάλογα με την ηλικία του) και όταν του επιτραπεί η έξοδος να το οδηγήσουμε στο χώρο της τουαλέτας. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το σκύλο σας σε κάθε επιτυχημένη επίσκεψη στην τουαλέτα γιατί έτσι θα επιταχύνετε τον χρόνο εκμάθησης της ζητούμενης συμπεριφοράς.

Ένα άλλο πρόβλημα που βιώνουν οι νέοι ιδιοκτήτες είναι η “καταστροφή της περιουσίας τους”. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα κουτάβι δεν έχει σαν αυτοσκοπό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του μήνα ούτε να ταράξει τον ψυχικό σας κόσμο με τις ζημιές και την αστείρευτη ενέργεια του. Αντιθέτως, μέσα από τα δικά του μάτια, ο κόσμος είναι ένα ανεξερεύνητο περιβάλλον και όλα αυτά που κάνει δεν είναι συνειδητές και σχεδιασμένες ενέργειες παρά μόνο απλές συμπεριφορές. Έτσι, συμπεριφορά είναι το να έρθει κοντά μας να το χαϊδέψουμε, όπως επίσης, συμπεριφορά είναι και το να φάει το καινούριο ζευγάρι παπουτσιών γιατί βγάζει δόντια! Τοποθετώντας λοιπόν το νέο μέλος της οικογένειας για κάποιες ώρες την ημέρα στο crate, για τους πρώτους μήνες της ζωής του, μπορούμε να ελέγξουμε το περιβάλλον του και να ενισχύσουμε τις “σωστές” συμπεριφορές ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποφευχθεί η υιοθέτηση κακών συνηθειών. Ας μην ξεχνάμε επίσης, πως τα κουτάβια αναπτύσσονται την ώρα που κοιμούνται γι αυτό και τους πρώτους μήνες είναι σημαντικό να κοιμούνται παραπάνω από 12 ώρες την ημέρα, κάτι που μπορεί να γίνει εφικτό με τη χρήση του crate.

Woofland | crate training | εκπαίδευση σε κλουβάκι

Βασικοί κανόνες

  • Το crate είναι ο προσωπικός χώρος του σκύλου μας και όχι χώρος τιμωρίας.
  • Ο μέγιστος χρόνος παραμονής εξαρτάται από το πόσο συχνά έχει την ανάγκη να ενεργείται. Ένας καλός κανόνας είναι η ηλικία του κουταβιού σε ώρες (π.χ. 2 μηνών = 2 ώρες μέγιστης παραμονής).
  • Ο συνολικός χρόνος παραμονής ανά 24ωρο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 12-14 ώρες.
  • Όταν το κουτάβι μας βρίσκεται στο crate δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να το ενοχλεί, να το ταράζει ή να το στρεσάρει με τον οποιοδήποτε τρόπο.
  • Το μέγεθος του crate πρέπει να είναι τόσο ώστε το σκυλάκι μας, στην ενήλικη μορφή να μπορεί να σταθεί όρθιο, να τεντωθεί και να κάνει μια πλήρη περιστροφή χωρίς δυσκολία.
  • Φροντίζουμε την καθημερινή εκτόνωση (σωματική και πνευματική) του κουταβιού μας και κατανοούμε την ανάγκη του για κοινωνικοποίηση στα πρώτα στάδια της ζωής του.

crate training μέρος 2ο

Γιάννης Διονυσόπουλος

Για περισσότερα βίντεο subscribe εδώ