Γιατί ο σκύλος μου χάνει πολύ τρίχα – Woofland

Γιατί ο σκύλος μου χάνει πολύ τρίχα – Woofland

Ανάλογα με την εποχή και τη ράτσα του σκύλου μας είναι συνηθισμένο να βρίσκουμε διάσπαρτες τρίχες στο σπίτι μας. Τα περισσότερα σκυλιά ρίχνουν το τρίχωμα τους κατά την διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών.

Η αλλαγή του τριχώματος είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει όταν οι νεκρές τρίχες πέφτουν αλλά υπάρχει από κάτω νέα ανάπτυξη που τις αντικαθιστά. Το να χάνει ένας σκύλος τη χειμωνιάτικη γούνα το καλοκαίρι είναι κάτι που αναμένεται σε πολλές φυλές σκύλων. Η απώλεια όμως μαλλιών, ή η αλωπεκία, είναι κάτι διαφορετικό. Οι τρίχες πέφτουν με υψηλότερο ρυθμό από ό, τι αντικαθίστανται, και το αποτέλεσμα είναι περιοχές χωρίς τρίχες.

Που οφείλεται όμως αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απώλεια μαλλιών του σκύλου, όπως οι αλλεργίες, η δερματική λοίμωξη, η διαταραχή των ορμονών, οι ψύλλοι, η ψωρίαση, ένα τραύμα και η κακή διατροφή », λέει ο Δρ Freeland, κτηνίατρος και ιατρικός διευθυντής του Best Friends Veterinary Group. Επίσης ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει αλωπεκία.

Αν και η απώλεια του τριχώματος μπορεί να προκληθεί από μια σοβαρή κατάσταση, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις προέρχεται από μια αιτία που είναι εύκολα θεραπεύσιμη. “Οι συνηθέστερες αιτίες είναι οι αλλεργίες όπως οι αλλεργίες από τους ψύλλους και οι αλλεργίες στα τρόφιμα”, λέει ο Ο Δρ. Patrick McHale από το νοσοκομείο Animal Trail του Seneca. Στην περίπτωση των αλλεργιών, η τριχόπτωση προκαλείται από το γεγονός ότι ο σκύλος ξύνεται επίμονα.

Αν ο σκύλος μας δεν χάνει εποχικά το τρίχωμα του άλλα παρατηρούμε ότι αυτό συμβαίνει καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαλακρά σημεία στο σώμα του τότε πρέπει να επισκεφτούμε το κτηνίατρο μας.

Η θεραπεία για την απώλεια τρίχας του σκύλου εξαρτάται από την αιτία, οπότε ο  κτηνίατρος θα πρέπει να την διαγνώσει ώστε να μπορέσει να δώσει την κατάλληλη θεραπεία στον μικρό μας φίλο.

Woofland - Γιατί ο σκύλος χάνει πολύ τρίχα

Αντιβιοτικά

Ο κτηνίατρός μας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να θεραπεύσει τυχόν λοιμώξεις που προκαλούν την απώλεια τριχώματος. Ο κτηνίατρος επίσης μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει τυχόν σχετιζόμενα οζίδια ή όγκους που συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών και πιθανώς να θεραπεύσει το σκυλί μας με αντιβιοτικά καθώς και άλλα φάρμακα για την ασθένεια.

 Αλλάζουμε τη διατροφή του σκύλου μας

Εάν ο κτηνίατρός μας πιστεύει ότι η απώλεια τρίχας του σκύλου προκαλείται από τροφικές αλλεργίες, εξαλείφουμε τα εν λόγω τρόφιμα από τη διατροφή του. Οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες σε σκύλους προκαλούνται από  το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σόγια, τα αυγά ακόμη και από το βόειο κρέας ή το κοτόπουλο. Επίσης ο κτηνίατρος θα μπορούσε να προτείνει την προσθήκη συμπληρωμάτων διατροφής στη τροφή του σκύλου μας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση των μαλλιών, όπως η μελατονίνη.

Χρησιμοποιούμε ειδικά σαμπουάν και σπρέι

Για να μειώσουμε το παρατεταμένο γλείψιμο και ξύσιμο στην περιοχή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά σαμπουάν και σπρέι, κατάλληλα να ηρεμήσουν το ερεθισμένο δέρμα και να βοηθήσουν στην επούλωση της όποιας πληγής και στην ανάπτυξη του τριχώματος. (Δείτε εδώ σπιτική συνταγή για σαμπουάν)

Αποφεύγουμε τη χρήση ανθρώπινων σαμπουάν και άλλων προϊόντων, καθώς συχνά περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ερεθισμό στο δέρμα του σκύλου μας.

Ορμονική θεραπεία

Εάν ο κτηνίατρος μας μετά από μια σειρά εξετάσεων που θα κάνει, καταλήξει ότι το σκυλί μας έχει μια διαταραχή ορμονών, τα συμπληρώματα μπορούν να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια τρίχας και μπορεί πραγματικά να το βοηθήσουν να ξαναβγάλει τρίχωμα.

Πηγή:care.com

Eπιμέλεια άρθρου: woofland