Διαδικτυακή Εκπαίδευση Σκύλου

Είτε έχετε υιοθετήσει ένα κουτάβι είτε έχετε φέρει στο σπίτι σας ένα ενήλικο σκυλάκι, η διαδικτυακή εκπαίδευση σκύλου αξιοποιεί μέσα όπως το Skype και συνδυάζει θεωρία και πρακτική εφαρμογή για να βελτιώσει την καθημερινότητα σας. Αξίες όπως η επιστημονική κατάρτιση, ο σεβασμός προς το ζώο, η οργάνωση της εκπαίδευσης και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση μας συνδυάζονται για να σας βοηθήσουμε να αναθρέψετε σωστά το κουτάβι (ή το ενήλικο σκυλάκι) σας και να χτίσετε μία υγιή και ισορροπημένη σχέση!

Ερωτήσεις

1Τι είναι η εκπαίδευση σκύλου;

Είναι το μέσο που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με τον σκύλο μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εκπαίδευση του ανθρώπου ή των ανθρώπων που μένουν με τον σκύλο. Η εκπαίδευση σκύλου διέπεται από την επιστήμη της συμπεριφορικής και δεν εμπεριέχει καμίας μορφής σωματική ή ψυχολογική βία.

2Γιατί να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου;

Συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε πως δεν θέλουν να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους και είναι λογικό καθώς για πολλά χρόνια η εκπαίδευση σκύλου ήταν ένα μέσο επιβολής που είχε ως βάση την βία και την καταστολή και όχι την γνώση και την ελεύθερη βούληση του ζώου. Ο λόγος που παίρνουμε έναν σκύλο είναι για να χτίσουμε μία όμορφη σχέση αλλά πόσο εύκολο είναι να το πετύχουμε όταν δεν γνωρίζουμε την γλώσσα του και καταλήγουμε σε εντάσεις και κόντρες; Να θυμάστε πως η γνώση είναι δύναμη!

3Σε ποιόν απευθύνεται;

Απευθύνεται σε οποιονδήποτε άνθρωπο επιθυμεί να συνδεθεί πραγματικά με τον σκύλο του και να χτίσει μία υγιή και ισορροπημένη σχέση μαζί του και ΔΕΝ μένει στην Θεσσαλονίκη. Έχουμε πελάτες από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας αλλά και ομογενείς που ζουν σε όλη την Ευρώπη. Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν και στα Αγγλικά!

4Έχει αποτέλεσμα η διαδικτυακή εκπαίδευση σκύλου;

Ακριβώς επειδή η μέθοδος μας εστιάζει πάντα στον κηδεμόνα, η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης είναι αντίστοιχη με το μάθημα δια ζώσης.

5Τι εξοπλισμό χρειάζεται να έχω;

Μία καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, μία κάμερα, μερικές λιχουδιές, ένα ήρεμο περιβάλλον και όρεξη για μάθηση είναι όλα όσα θα χρειαστούμε!

6Τι μέθοδοι χρησιμοποιούνται;

Χρησιμοποιούνται μόνο επιστημονικές μέθοδοι που έχουν ως βάση την μάθηση μέσω θετικής ενίσχυσης χωρίς οποιαδήποτε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας.

7Και τι γίνεται με την βασική εκπαίδευση σκύλου και τις περιβόητες εντολές;

«Κάτσε»,«Ξάπλα», «Έλα», «Μείνε» . . . πόσο λυπηρό να ταυτίζουμε την εκπαίδευση σκύλου με αυτές τις λέξεις. Η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι τόσα παραπάνω πράγματα! 

Για ένα σκύλο που έχει μάθει να σκέφτεται αυτές οι εντολές δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παιχνίδι. Άλλωστε, μέσα από το κανάλι μας στο Youtube ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που δημόσια κοινοποιήσαμε αναλυτικά εκπαιδευτικά βίντεο με βηματική προσέγγιση για κάθε μία από τις παραπάνω εντολές. Πιστέψτε μας πως η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από την απλή εκμάθηση μερικών εντολών.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε τι είπε η Helen Zulch (Κτηνίατρος, Συμπεριφοριολόγος και διεθνώς αναγνωρισμένη Συγγραφέας) για τις βασικές συμπεριφορές που πρέπει να γνωρίζει ένα κουτάβι ή ένας σκύλος.

8Ηλικία έναρξης;

Ένας σκύλος ξεκινάει και μαθαίνει από την στιγμή που ανοίγει τα μάτια του! Είναι στο χέρι μας λοιπόν να του διδάξουμε ποιες συμπεριφορές είναι θεμιτές και ποιες όχι. Συνεπώς, όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε την διαδικασία τόσο πιο γερά θα είναι τα θεμέλια που θα θέσουμε αλλά και τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρώσουμε τον εκπαιδευτικό κύκλο. Πρακτικά δηλαδή, ένα κουτάβι με ηλικία 2 μηνών μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία εκπαίδευσης!

9Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση;

Κάντε κλικ εδώ και δείτε ένα βίντεο που έχουμε κάνει σχετικά με αυτό το θέμα!

Ξέρουμε ότι στο βίντεο λέμε πως η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν τελειώνει ποτέ αλλά μην τρομάζετε. Στη Woofland δεν υπάρχει δέσμευση ως προς τον αριθμό των μαθημάτων που κάνει ένας κηδεμόνας.

10Αναλαμβάνετε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς;

Δυστυχώς, το 52% των κηδεμόνων που έρχονται σε εμάς έχουν σκύλους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως τράβηγμα στην βόλτα, επιθετικότητα, φύλαξη αντικειμένων κ.ο.κ. Μία μεγάλη μερίδα αυτών προέρχεται από ‘εκπαιδεύσεις’ που έχουν ως βάση την βία και έτσι καλούμαστε να ξαναθέσουμε τα κριτήρια έτσι ώστε να περιορίσουμε την ζημιά που έχει γίνει. Ότι κι αν έχει συμβεί στο παρελθόν επικοινωνήστε μαζί μας για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο εκπαιδευτικό πλάνο.

11Πόσες εντολές μπορεί να μάθει ο σκύλος μου;

Πραγματικά όσες θέλετε. Η Έλλη ξέρει περίπου 100 και το ρεκόρ το έχει η Chaser, το Border Collie του John W. Pilley με λεξιλόγιο που ξεπέρασε τις 1000 (!) λέξεις.

12Ποια περιστατικά ΔΕΝ αναλαμβάνουμε;

Δεν συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που ασκούν οποιασδήποτε μορφής βία στον σκύλο τους. Παρόλα αυτά χαιρόμαστε πάντα όταν κάποιος που χρησιμοποιούσε βία αποφασίζει να αλλάξει προσέγγιση και είμαστε δίπλα του να τον καθοδηγήσουμε.

Δεν αναλαμβάνουμε σκυλάκια τα οποία ζουν εκτός του χώρου κατοικίας του κηδεμόνα (κήπους, μπαλκόνια, κ.ο.κ.).

Δεν συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.