Talk2Puppy: Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Κουταβιών & Κηδεμόνων

Τι είναι το Talk2Puppy;

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Κουταβιών & Κηδεμόνων Talk2Puppy είναι ένας πλήρης εκπαιδευτικός οδηγός κουταβιών που συνδυάζει ατομικά μαθήματα εκπαίδευσης, ομαδικά μαθήματα με άλλα κουτάβια καθώς και εποπτεία. Παράλληλα, ως κηδεμόνες, λαμβάνετε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο (κείμενα και βίντεο) που επεξηγεί και σας καθοδηγεί στα επιμέρους στάδια της διαδικασίας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ως στόχο έχει να σας καθοδηγήσει πλήρως στην ανατροφή του κουταβιού σας, δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να χτίσετε μία όμορφη σχέση με το νέο μέλος ενώ παράλληλα κατακτάτε πολλές παραπάνω συμπεριφορές από αυτό που κοινότυπα αναφέρεται ως «βασική εκπαίδευση» σκύλου. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε Εισαγωγικό και Βασικό.
*Ιδανική ηλικία έναρξης των μαθημάτων είναι οι 2 μήνες με μέγιστη ηλικία συμμετοχής οι 8 μήνες.

Ερωτήσεις

1Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Κουταβιών & Κηδεμόνων απευθύνεται μόνο σε κατοίκους του Ν. Θεσσαλονίκης και προϋπόθεση για την συμμετοχή τους είναι η ολοκλήρωση 1 ατομικής εκπαιδευτικής συνάντησης.

Το μόνο που ζητάμε από εσάς είναι να έχετε αστείρευτη αγάπη για τους σκύλους και μεγάλη θέληση για μάθηση!

2Τι είναι η εκπαίδευση κουταβιού;

Είναι το μέσο που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με τον κουτάβι μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εκπαίδευση του κηδεμόνα ή των ανθρώπων που μένουν με το κουτάβι. Η εκπαίδευση ως διαδικασία διέπεται από την επιστήμη της συμπεριφορικής και δεν εμπεριέχει καμίας μορφής βία, σωματική, ψυχολογική ή λεκτική.

Επειδή όμως μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις κάντε κλικ εδώ και δείτε πως εφαρμόζουμε το Talk2Puppy στους δικούς μας σκύλους!

3Γιατί να εκπαιδεύσω τον κουτάβι μου;

Συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε πως δεν θέλουν να εκπαιδεύσουν το κουτάβι τους και είναι λογικό καθώς για πολλά χρόνια η εκπαίδευση σκύλων ήταν ένα μέσο επιβολής που είχε ως βάση την βία και την καταστολή και όχι την γνώση και την ελεύθερη βούληση του ζώου. Ο λόγος που παίρνουμε έναν κουτάβι είναι για να χτίσουμε μία όμορφη σχέση. Παρόλα αυτά πολλές φορές καταλήγουμε σε εντάσεις και κόντρες. Συνεπώς, όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε την εκπαιδευτική διαδικασία τόσο πιο γερά θεμέλια θα θέσετε ενώ είναι σίγουρο πως θα αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι κηδεμόνες. 

4Ιδανική ηλικία έναρξης;

Ένα κουτάβι ξεκινάει και μαθαίνει από την στιγμή που ανοίγει τα μάτια του! Είναι στο χέρι μας λοιπόν να του διδάξουμε ποιες συμπεριφορές είναι θεμιτές και ποιες όχι. Συνεπώς, όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε την διαδικασία τόσο πιο γερά θα είναι τα θεμέλια που θα θέσουμε αλλά και τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρώσουμε τον εκπαιδευτικό κύκλο. Πρακτικά το πρόγραμμα απευθύνεται σε κουτάβια που είναι μικρότερα των 10 μηνών.

5Τι περιέχει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Κουταβιών & Κηδεμόνων Talk2Puppy;

Το Talk2Puppy χωρίζεται σε Intro και Basic με την κάθε ενότητα να έχει 8 διδακτικές ώρες κατανεμημένες σε 5 συναντήσεις. Παράλληλα, ως κηδεμόνες λαμβάνετε συνεχή καθοδήγηση για τις ασκήσεις που έχετε να ολοκληρώσετε σε μορφή βίντεο αλλά και κειμένου.

6Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα;

Ο μέσος κηδεμόνας ολοκληρώνει το Talk2Puppy Intro σε λιγότερο από 8 εβδομάδες ενώ το Basic σε περίπου 10. Στόχος μας είναι η επίτευξη μίας καλής σχέσης και η εκμάθηση θεμελιωδών συμπεριφορών. Συνεπώς προσαρμόζουμε την διάρκεια στο εκάστοτε ζεύγος κηδεμόνα σκύλου.

7Τι μέθοδοι χρησιμοποιούνται;

Χρησιμοποιούνται μόνο επιστημονικές μέθοδοι που έχουν ως βάση την μάθηση μέσω θετικής ενίσχυσης χωρίς οποιαδήποτε μορφή σωματικής, ψυχολογικής ή λεκτικής βίας.

8Ποιος είναι ο τελικός στόχος;

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία ο κηδεμόνας γίνεται ο ίδιος εκπαιδευτής ενώ το κουτάβι μαθαίνει πολύ σημαντικές θεμελιώδεις συμπεριφορές. Αυτές περιλαμβάνουν την οπτική επαφή, την ικανότητα ηρεμίας εντός και εκτός του σπιτιού, την ουδέτερη και χαλαρή στάση του κουταβιού παρουσία άλλων ερεθισμάτων (σκύλων και ανθρώπων) καθώς και μία σειρά συμπεριφορών συμβατικών αλλά και προχωρημένων με τα αντίστοιχα λεκτικά συνθήματα.

Ο τελικός στόχος είναι ένα κουτάβι και ένας κηδεμόνας που συμβιώνουν αρμονικά, επικοινωνούν αποτελεσματικά και δημιουργούν μία σχέση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην εμπιστοσύνη.

9Και τι γίνεται με την βασική εκπαίδευση σκύλου και τις περιβόητες εντολές;

«Κάτσε»,«Ξάπλα», «Έλα», «Μείνε» . . . πόσο στενάχωρο να ταυτίζουμε την εκπαίδευση σκύλου με αυτές τις λέξεις. Η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι τόσα παραπάνω πράγματα! 

Για ένα σκύλο που έχει μάθει να σκέφτεται αυτές οι εντολές δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παιχνίδι. Άλλωστε, μέσα από το κανάλι μας στο Youtube ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που δημόσια κοινοποιήσαμε αναλυτικά εκπαιδευτικά βίντεο με βηματική προσέγγιση για κάθε μία από τις παραπάνω εντολές. Πιστέψτε μας πως η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από την απλή εκμάθηση μερικών εντολών.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε τι είπε η Helen Zulch (Κτηνίατρος, Συμπεριφοριολόγος και διεθνώς αναγνωρισμένη Συγγραφέας) για τις βασικές συμπεριφορές που πρέπει να γνωρίζει ένα κουτάβι.