Εκπαίδευση Σκύλων στη Θεσσαλονίκη

Είτε πρόκειται για το κουτάβι που μόλις υιοθετήσατε είτε πρόκειται για τον ενήλικο σκύλο που κέρδισε την καρδιά σας και τελικά φέρατε στο σπίτι, η εκπαίδευση σκύλου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το μέσο για να χτίσετε μία όμορφη και υγιή σχέση με το νέο μέλος της οικογένειας.
Μέσα από την εκπαίδευση στο σπίτι σας θα δείτε πως η επιστημονική κατάρτιση, ο σεβασμός προς το ζώο, η οργανωμένη και ανθρωποκεντρική προσέγγισή μας συνδυάζονται για να πετύχετε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, στον λιγότερο δυνατό χρόνο και φυσικά χωρίς την χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας.

Ερωτήσεις

1Τι είναι η εκπαίδευση σκύλων;

Είναι το μέσο που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με τον σκύλο μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εκπαίδευση του ανθρώπου ή των ανθρώπων που μένουν με τον σκύλο. Η εκπαίδευση σκύλου διέπεται από την επιστήμη της συμπεριφορικής και δεν εμπεριέχει καμίας μορφής σωματική ή ψυχολογική βία.

2Γιατί να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου;

Συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε πως δεν θέλουν να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους και είναι λογικό καθώς για πολλά χρόνια η εκπαίδευση σκύλου ήταν ένα μέσο επιβολής που είχε ως βάση την βία και την καταστολή και όχι την γνώση και την ελεύθερη βούληση του ζώου. Ο λόγος που παίρνουμε έναν σκύλο είναι για να χτίσουμε μία όμορφη σχέση αλλά πόσο εύκολο είναι να το πετύχουμε όταν δεν γνωρίζουμε την γλώσσα του και καταλήγουμε σε εντάσεις και κόντρες; Να θυμάστε πως η γνώση είναι δύναμη!

3Σε ποιον απευθύνεται η εκπαίδευση σκύλων στη Θεσσαλονίκη;

Απευθύνεται σε οποιονδήποτε άνθρωπο επιθυμεί να συνδεθεί πραγματικά με τον σκύλο του και να χτίσει μία υγιή και ισορροπημένη σχέση μαζί του. Ο πιο νέος μας πελάτης ήταν 14 ετών (με παρουσία γονέα) ενώ ο γηραιότερος ήταν 75 ετών! Τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: Μία αστείρευτη αγάπη για τους τους σκύλους και μία μεγάλη θέληση για μάθηση!

*** Η εκπαίδευση σκύλων στη Θεσσαλονίκη αφορά μόνο κατοίκους του Ν. Θεσσαλονίκης!

4Που γίνεται η εκπαίδευση;

Γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Woofland!

5Τι μέθοδοι χρησιμοποιούνται;

Χρησιμοποιούνται μόνο επιστημονικές μέθοδοι που έχουν ως βάση την μάθηση μέσω θετικής ενίσχυσης χωρίς οποιαδήποτε μορφή σωματικής, ψυχολογικής ή λεκτικής βίας.

6Ποιος είναι ο τελικός στόχος;

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασια ο κηδεμόνας γίνεται ο ίδιος εκπαιδευτής ενώ ο σκύλος μαθαίνει πολύ σημαντικές θεμελιώδεις συμπεριφορές. Αν υπάρχουν προβλήματα συμπεριφοράς (γαύγισμα, φύλαξη προνομίων, άγχος αποχωρισμού) εφαρμόζεται το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρωτόκολλο με απώτερο στόχο την βελτίωση του ζητήματος. Παράλληλα, γίνεται εξάσκηση σε μία σειρά χρήσιμων συμπεριφορών και εντολών τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού. Απώτερος στόχος είναι ένας σκύλος και ένας κηδεμόνας που συμβιώνουν αρμονικά, επικοινωνούν αποτελεσματικά και δημιουργούν μία σχέση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην εμπιστοσύνη.

7Και τι γίνεται με την βασική εκπαίδευση σκύλου και τις περιβόητες εντολές;

«Κάτσε»,«Ξάπλα», «Έλα», «Μείνε» . . . πόσο λυπηρό να ταυτίζουμε την εκπαίδευση σκύλου με αυτές τις λέξεις. Η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι τόσα παραπάνω πράγματα! 

Για ένα σκύλο που έχει μάθει να σκέφτεται αυτές οι εντολές δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παιχνίδι. Άλλωστε, μέσα από το κανάλι μας στο Youtube ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που δημόσια κοινοποιήσαμε αναλυτικά εκπαιδευτικά βίντεο με βηματική προσέγγιση για κάθε μία από τις παραπάνω εντολές. Πιστέψτε μας πως η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από την απλή εκμάθηση μερικών εντολών.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε τι είπε η Helen Zulch (Κτηνίατρος, Συμπεριφοριολόγος και διεθνώς αναγνωρισμένη Συγγραφέας) για τις βασικές συμπεριφορές που πρέπει να γνωρίζει ένα κουτάβι ή ένας σκύλος.

8Ηλικία έναρξης;

Ένας σκύλος ξεκινάει και μαθαίνει από την στιγμή που ανοίγει τα μάτια του! Είναι στο χέρι μας λοιπόν να του διδάξουμε ποιες συμπεριφορές είναι θεμιτές και ποιες όχι. Συνεπώς, όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε την διαδικασία τόσο πιο γερά θα είναι τα θεμέλια που θα θέσουμε αλλά και τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρώσουμε τον εκπαιδευτικό κύκλο. Πρακτικά δηλαδή, ένα κουτάβι με ηλικία 2 μηνών μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία εκπαίδευσης!

9Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση;

Κάντε κλικ εδώ και δείτε ένα βίντεο που έχουμε κάνει σχετικά με αυτό το θέμα!

Ξέρουμε ότι στο βίντεο λέμε πως η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν τελειώνει ποτέ αλλά μην τρομάζετε. Στη Woofland δεν υπάρχει δέσμευση ως προς τον αριθμό των μαθημάτων που κάνει ένας κηδεμόνας. 

10Αναλαμβάνετε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς;

Δυστυχώς, το 52% των κηδεμόνων που έρχονται σε εμάς έχουν σκύλους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως τράβηγμα στην βόλτα, επιθετικότητα, φύλαξη αντικειμένων κ.ο.κ. Μία μεγάλη μερίδα αυτών προέρχεται από παράνομες ‘εκπαιδεύσεις’ που είχαν ως βάση την βία. Κατά συνέπεια καλούμαστε να ξαναθέσουμε τα εκπαιδευτικά – περιβαλλοντολογικά κριτήρια ώστε να περιορίσουμε την ζημιά που έχει γίνει. Ότι κι αν έχει συμβεί στο παρελθόν επικοινωνήστε μαζί μας για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο εκπαιδευτικό πλάνο που θα βελτιώσει την καθημερινότητα σας.

11Πόσες εντολές μπορεί να μάθει ο σκύλος μου;

Πραγματικά όσες θέλετε. Η Έλλη ξέρει περίπου 100 και το ρεκόρ το έχει η Chaser, το Border Collie του καθηγητή πανεπιστημίου John W. Pilley με λεξιλόγιο που ξεπέρασε τις 1000 (!) λέξεις.

12Ποια περιστατικά ΔΕΝ αναλαμβάνετε;

Δεν συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που ασκούν οποιασδήποτε μορφής βία στον σκύλο τους. Παρόλα αυτά χαιρόμαστε πάντα όταν κάποιος που χρησιμοποιούσε βία αποφασίζει να αλλάξει προσέγγιση και είμαστε δίπλα του να τον καθοδηγήσουμε.

Δεν αναλαμβάνουμε σκυλάκια τα οποία ζουν εκτός του χώρου κατοικίας του κηδεμόνα (κήπους, μπαλκόνια, κ.ο.κ.).

Δεν συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.