Τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας - Φροντίδα και υγεία

Woofland - Τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας - Φροντίδα και υγεία σκύλων

Η διατροφή του σκύλου μας είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει όλους. Ο καθένας μας θέλει να τον ταΐζει όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Ανεξάρτητα από την διατροφή που θα επιλέξουμε για το σκύλο μας (ξηρά τροφή, ωμή Barf, μαγειρευτά κτλ,) υπάρχουν κάποιες τροφές τις οποίες δεν πρέπει ποτέ να τις συμπεριλάβουμε στην διατροφή του.

Δείτε ποιες είναι αυτές και τι μπορεί να προκαλέσουν στον μικρό σας φίλο και την επόμενη φορά που ο δικό σας «ζήτουλας» θα παρακαλάει για φαγάκι σκεφτείτε το καλύτερα πριν υποκύψετε.

1) Γάλα και άλλα προϊόντα γάλακτος.

Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όσο μεγαλώνει ένα κουτάβι, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος, η λακτάση, μειώνεται προοδευτικά. Η κατανάλωση γάλακτος από έναν οργανισμό που δε μπορεί να διασπάσει την λακτόζη έχει ως αποτέλεσμα πόνους στο έντερο, τυμπανισμό (φούσκωμα), κολίτιδα, διάρροια και άλλες πεπτικές διαταραχές, καθώς και αλλεργίες στον πιστό σας φίλο.. Για τον λόγο αυτόν, μετά από έναν σταδιακό απογαλακτισμό, δεν πρέπει να ξαναδώσετε στον σκύλο σας γάλα. Εξαίρεση αποτελεί το γιαούρτι, αφού δεν προκαλεί προβλήματα και είναι χρήσιμο για τον σκύλο, χωρίς όμως υπερβολές (όχι περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα και λιγότερο για μικρούς σκύλους).

2) Κόκαλα.

Κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο για την διατροφή του σκύλου. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο. Ούτε ωμό, ούτε βραστό. Δεν είναι στην φύση κανενός θηλαστικού να τρώει κόκαλα. Τα κόκαλα δεν έχουν καμιά διατροφική αξία. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για τον σκύλο.

Ας δούμε τις αρνητικές συνέπειες για τον σκύλο μας στην περίπτωση που του δώσουμε κόκαλα

α) Στα δόντια: Τα δόντια φθείρονται και σπάνε δεν καθαρίζονται όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί

β) Στον οισοφάγο: Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει.

γ) Στο στομάχι: Τα κόκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες και χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη.

δ) Στο έντερο: Ένα μεγάλο κομμάτι κόκαλου μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο σκύλος πεθαίνει εντός λίγων ωρών. Επίσης, αιχμηρά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και θάνατο από περιτονίτιδα. Αλλά και μικρά κομμάτια κόκαλων μπορούν να γίνουν βλαβερά. Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός και μεγάκολο. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου από κόκαλα, σίγουρα θα προκληθεί κολίτιδα από τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς αν ποτέ ξεκινήσει. Ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.

* Πέτσες, λίπος και κόκαλα.

Τα γνωστά μας... αποφάγια, που τόσο αγαπάνε οι τετράποδοι φίλοι μας, είναι δυστυχώς αρκετά επικίνδυνα για την υγεία τους (και την δικιά μας φυσικά). Το ζωικό λίπος (μαγειρεμένο ή όχι) μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα στον σκύλο. Η πέτσα του κοτόπουλου το μόνο που προσφέρει είναι «κακές» θερμίδες, ενώ συχνά προκαλεί διάρροια.

3) Σκόρδο και κρεμμύδι.

Μια μικρή ποσότητα μια στο τόσο δεν θα του κάνει κακό. Σε καθημερινή βάση όμως, οι περιστασιακά μεγάλες ποσότητες, μπορούν όντως να προκαλέσουν πρόβλημα. Το ωμό σκόρδο και το ωμό κρεμμύδι περιέχουν σύνθετες ουσίες, τοξικές για το σκύλο. Περιέχουν μια ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσει αναιμία στο σκύλο σας. Τα συμπτώματα είναι κυρίως αδιαθεσία και κόκκινο ή έντονο πορτοκαλί χρώμα στα ούρα εμετοί, διάρροιες ανορεξία και δυσκολία στην αναπνοή

4) Σοκολάτα.

H καφεΐνη που περιέχει καθώς και η «θειοβρωμίνη», που είναι μια τοξική για τα σκυλιά ουσία μπορούν να προκαλέσουν εμετούς, διάρροιες, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα, τόσο πιο επικίνδυνη είναι. Εάν ο σκύλος φάει κατά λάθος σοκολάτα, μπορεί να εκδηλώσει τάση προς έμετο, ερεθισμό ή ευαισθησία στην περιοχή της κοιλιάς. Σε μεγάλες ποσότητες, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση ή ακόμη και το θάνατο.

5) Γλυκά γενικότερα.

Η ζάχαρη είναι ανθυγιεινή για ανθρώπους και σκυλιά. Προκαλεί τα ίδια προβλήματα όπως σε εμάς, αλλά πολύ πιο γρήγορα και με μικρότερες ποσότητες!

Ο σκύλος από μόνος του έχει αυξημένη ποσότητα γλυκόζης. Κινδυνεύει λοιπόν από ζάχαρο, διαβήτη, υπερκινητικότητα, παχυσαρκία αλλά και πέτρα στα δόντια. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επίσης επιληπτική κρίση.Woofland - Τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας - Φροντίδα και υγεία σκύλων

6)Αλάτι.

Τα σκυλιά δεν χρειάζονται περισσότερο αλάτι απ' όσο ίσως λαμβάνουν με την τροφή τους. Αν και σε μικρές ποσότητες δεν δημιουργεί πρόβλημα, προσπαθήστε να μην δίνετε λιχουδιές με πολύ αλάτι στα σκυλιά σας, γιατί τα πολύ αλμυρά φαγητά υποχρεώνουν το σκυλί στην έντονη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα - ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές - διάφορα στομαχικά προβλήματα, με πιθανή μέχρι και την στροφή στομάχου.

7) Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά σνακς.

Συντηρητικά, χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε αυτά τα φαγητά. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στην διατροφή την δική σας, όσο και του σκύλου σας

 8) Σταφύλια και σταφίδες.

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το γιατί, τα σταφύλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο σκύλο σας. Πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες γιατί είναι πολύ επικίνδυνα, αφού ενδέχεται να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμα και ελάχιστη ποσότητα μπορεί να αρρωστήσει τον σκύλο. Συνεχόμενοι εμετοί είναι το πρώτο σύμπτωμα, ενώ σε μία μέρα ο σκύλος θα είναι ληθαργικός και χωρίς καμία διάθεση. Αν έχετε κληματαριές στον κήπο σας, να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί την περίοδο που έχει σταφύλια, τα οποία μπορεί να πέσουν στο έδαφος.

9) Ωμό κρέας και ψάρι και άπλυτα λαχανικά.

Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας ωμό κρέας/κοτόπουλο/ψάρι/αυγά καθώς και άπλυτα ωμά λαχανικά είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο δεν τα τρώμε και εμείς ωμά: τροφική δηλητηρίαση από διάφορα μικρόβια όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κολοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος, Τοξόπλασμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακό άλγος, εμετούς, πυρετό κ.α.. Μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Μεγάλο πρόβλημα επίσης στην Ελλάδα στα ωμά κρέατα είναι ο Εχινόκοκκος.

10) Συκώτι σε μεγάλες ποσότητες.

Σε πολύ μικρές ποσότητες, τα ψητά συκωτάκια δεν προκαλούν προβλήματα στο σκύλο. Σε μεγάλες ποσότητες, η βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις στα οστά και να επηρεάσει του μυς του σκύλου σας.

11) Χόρτα.

Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τον οδηγούν σε κολίτιδα. Ο σκύλος επιλέγει από μόνος του να φάει χόρτα, μόνο όταν έχει πρόβλημα δυσπεψίας και το κάνει για να προκαλέσει εμετό.

12) Αβοκάντο.

Ανεξαρτήτως με το πόσο σας αρέσει η γκουακαμόλε, τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο. Μπορεί σε εμάς τους ανθρώπους να μην προκαλεί τίποτα, αλλά είναι αρκετά τοξική για τα ζώα και ιδιαίτερα για τους σκύλους. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια. Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται στην περσίνη (μία τοξίνη που μοιάζει με λιπαρό οξύ), ουσία που βρίσκεται στο αβοκάντο και έχει αλλεργιογόνο δράση.

13) Τηγανιτά.

Ενώ το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε και Ω λιπαρών οξέων, το τηγανιτό λάδι προκαλεί κολίτιδα.

14) Πικάντικα/καυτερά.

Το πιπέρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα. Όταν βρίσκονται σε σάλτσα, μπορείτε να την αφαιρέσετε ξεπλένοντας  το φαγητό με νερό.

15) Καφές, Τσάι και καφεϊνούχα ροφήματα.

Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία για τον σκύλο σας και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει αντίδοτο. Μερικά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι η υπερδιέγερση, η γρήγορη αναπνοή, ταχυκαρδίες, μυϊκοί σπασμοί και αιμορραγία. Εκτός από το τσάι και τον καφέ, η διεγερτική ουσία υπάρχει επίσης στο κακάο, στην σοκολάτα και στην κόκα κόλα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

16) Αλκοόλ.

Κανένα αλκοολούχο ποτό (μπύρα, λικέρ, κρασί κτλ.) δεν είναι καλό για τον σκύλο σας, γιατί πολύ απλά το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στον οργανισμό του σκύλου όπως και στον ανθρώπινο: φθείρει το συκώτι και τον εγκέφαλο και προκαλεί καρδιακά προβλήματα και προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πέρα από αυτό, ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν στον σκύλο σας εμετούς, διάρροιες, κατάθλιψη, προβλήματα στο περπάτημα, άσθμα ακόμα και θάνατο. Λάβετε επίσης υπόψη σας, ότι όσο πιο μικρό είναι το σκυλί, τόσο σοβαρότερες είναι και οι παρενέργειες.

17) Ζαχαρωτά και τσίχλες.

Οι περισσότερες καραμέλες και τσίχλες που κυκλοφορούν στην αγορά, χρησιμοποιούν σαν γλυκαντικό την ξυλιτόλη. Το γλυκαντικό δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, είναι όμως για το σκύλο γιατί μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης στον οργανισμό του. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση του ζαχάρου στο αίμα του σκύλου σας και να βλάψει σοβαρά το συκώτι του. Στα αρχικά συμπτώματα παρατηρείται εμετός, λήθαργος, επιληπτική κρίση και απουσία προσανατολισμού. Σε μεγάλες ποσότητες, η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια στο σκύλο.

18) Ψητό καλαμπόκι.

Μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο έντερο του σκύλου.

19) Κουκούτσια από ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια κτλ.

Τα κουκούτσια από πολλά φρούτα περιέχουν κυάνιο και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους. Προσοχή σε κήπους με ροδακινιές, βερικοκιές κτλ, όπου τα φρούτα πέφτουν στο έδαφος και μπορεί να φαγωθούν ολόκληρα σε μεγάλες ποσότητες. Για να είστε σίγουροι, αφαιρείτε τα κουκούτσια από όλα τα φρούτα.

20) Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα.

Είναι άχρηστη τροφή, που απλώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσπεψία.

21) Μακαντάμια.

Ακόμα και 6 καρύδια μακαντάμια μπορούν να αρρωστήσουν τον σκύλο σας και να αποβούν μοιραία. Συμπτώματα δηλητηρίασης είναι μυϊκοί σπασμοί, αδυναμία ή παράλυση, εμετός, πυρετός και ταχυκαρδία. Ο συνδυασμός με σοκολάτα είναι καταστροφικός.

22) Γατοτροφές.

Σίγουρα έχετε προσέξει την τρέλα των σκύλων με τις γατοτροφές! Καλό θα ήταν όμως να μην τις τρώνε, καθώς έχουν πολύ λίπος και πρωτεΐνη, που βοηθάνε μεν τη γάτα, αλλά όχι τον σκύλο. Αν έχετε και τα δύο ζώα στο σπίτι σας, πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας άμεσα!

23) Μουχλιασμένες τροφές.

Οι σκύλοι δεν αναγνωρίζουν τη μούχλα κι έτσι δε θα διστάσουν να φάνε κάτι μουχλιασμένο που βρίσκεται μπροστά τους. Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν αρχικά τρέμουλο και στη συνέχεια έντονους σπασμούς ή ακόμη και το θάνατο. Προσοχή στα εκτεθειμένα σκουπίδια λοιπόν.

24) Συμπληρώματα βιταμινών για ανθρώπους που περιέχουν σίδηρο.

Καλό είναι να αποφεύγουμε να δίνουμε στους σκύλους μας βιταμίνες που απευθύνονται σε ανθρώπους. Αυτές όμως που περιέχουν και σίδηρο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για το πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά.

Η επιστημονική ομάδα της woofland


Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι