Αφήστε τον πνίχτη στην άκρη!

Woofland - Αφήστε τον πνίχτη στην άκρη δεν τον χρειάζεστε για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας

Είναι πολύ κοινή η αντίληψη μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων ότι ο σκύλος μας έχει ως στόχο του να γίνει αρχηγός της αγέλης και να κυριαρχήσει μέσα στο σπίτι μας. Είναι βέβαια αρκετά αφύσικο αν σκεφτούμε πως ο δείκτης ευφυίας του μέσου σκύλου είναι 4 φορές χαμηλότερος από αυτόν του ανθρώπου.

Παρόλα αυτά, θεωρούν απαραίτητη τη σκληρή και αυταρχική εκπαίδευση, πιστεύοντας πως έτσι του δείχνουν ‘Ποιος είναι το αφεντικό’. Πόσο λάθος κάνουν.. Πραγματικά μέθοδοι όπως η χειροδικία, το κατάβρεγμα με νερό αλλά και ο πνίχτης είναι αναχρονιστικές και καταδικαστέες. Άλλωστε έχουν γίνει πολλές έρευνες τα τελευταία 20 χρόνια και όλες καταλήγουν πως σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί με την μέθοδο της θετικής ενίσχυσης είναι αισθητά πιο υπάκουα, ισορροπημένα και ικανότερα στα διάφορα κυναθλήματα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως νέα νομοθετικά πλαίσια σε πολλές χώρες (όπως ο ν. 4039/2012) καταδικάζουν και ποινικοπoιούν την βία για ‘εκπαιδευτικούς’ ή και άλλους λόγους.
Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιούμε απάνθρωπες μεθόδους που στην ουσία κακοποιούν το σκύλο μας όταν υπάρχουν άλλες μέθοδοι εκπαίδευσης και άνθρωποι αρμόδιοι να αναλάβουν αυτό το έργο; Θυμηθείτε άλλωστε πως το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η διόρθωση είναι να δείξει στον σκύλο μας τι δεν θέλουμε να κάνει, ξεχνώντας όμως να του διδάξει την επιθυμητή συμπεριφορά. Δυστυχώς πολλές φορές όμως δεν καταφέρνει ούτε αυτό καθώς ο σκύλος μας αποτυγχάνει να συνδέσει την διόρθωση με την πράξη είτε λόγω στρες είτε λόγω χρονικής καθυστέρησης. Woofland - Αφήστε τον πνίχτη στην άκρη - Άνθρωπος και σκύλοςΚάποιοι θα πουν πως καταλαβαίνει τι έκανε γιατί σκύβει το κεφάλι. Σας ενημερώνουμε λοιπόν πως αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σήμα ηρεμίας που κάνει ο σκύλος σας προς εσάς προσπαθώντας να σας ηρεμήσει και να σας κατευνάσει.
Σταματήστε να ακολουθείτε συμβουλές αδαών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του σκύλου σας και αφήστε την εκπαίδευσή του στα χέρια ειδικών, που θα προσεγγίσουν τον μικρό σας φίλο με σεβασμό και επιστημονική κατάρτιση. Υπάρχουν αξιόλογοι εκπαιδευτές που αναλαμβάνουν υπεύθυνα να φέρουν σε πέρας αυτό το υπέροχο καθήκον.
Να θυμάστε πάντα πως η θετική εκπαίδευση δεν είναι ούτε χαλαρή ούτε χύμα. Μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε, καθώς πέρα από τα παραπάνω, απαιτεί αφοσίωση, σαφή όρια στους εαυτούς μας και στους οικείους μας καθώς και χρόνο. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που όταν αρχίσουν τα προβλήματα κάποιοι θα επιλέξουν έναν πνίχτη. Άλλωστε φορώντας τον πνίχτη στον λαιμό του σκύλου μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι σκεπτόμενοι πως το σφάλμα είναι του σκύλου και όχι δικό τους.
Εμείς στην woofland όμως διαφωνούμε με αυτό και σας προτρέπουμε να αφήσετε τον πνίχτη στην άκρη.
Η επιστημονική ομάδα της woofland.

Άνθρωπος και σκύλος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι