Woofland – Πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος μας;

Woofland – Πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος μας;

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι περήφανοι για τα φιλαράκια τους και συνηθίζουν να καμαρώνουν για την εμφάνιση και τις επιδόσεις τους. Όλοι θέλουν έναν όμορφο, παιχνιδιάρη και έξυπνο σκύλο. Πώς αποτιμάται, όμως, η εξυπνάδα ενός σκύλου και τι συνεπάγεται στην καθημερινή μας ζωή;

 Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διάφορες δραστηριότητες σκύλων, τα βίντεο από σκύλους – θαύματα που σώζουν ανθρώπινες ζωές, τραγουδούν, κάνουν αριθμητικές πράξεις, πρωταγωνιστούν σε ταινίες και.. μας αφήνουν άφωνους με την εξυπνάδα και τα κατορθώματά τους. Ποιος δε θυμάται την τηλεοπτική Λάσσυ που είχε κλέψει τις καρδιές όλων; Αντίστοιχα, είναι παροιμιώδης η αφέλεια του αγαπημένου Ραν τα πλάν, που κάθε άλλο παρά έξυπνος ήταν (μας αποστόμωνε όμως πού και πού με κάποια ανέλπιστη παρατήρηση!).

Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθούμε να μετρήσουμε την εξυπνάδα των σκύλων με ανθρώπινα κριτήρια, αφού ένας σκύλος δεν μπορεί να κάνει σύνθετες σκέψεις ή να αξιολογήσει τις επιπτώσεις μιας πράξης. Αν και είναι τρυφεροί δεν διακατέχονται από ανθρώπινα συναισθήματα (όπως ζήλια, φθόνος κ.α.) και, φυσικά, δε διέπονται από τους δικούς μας ηθικούς κώδικες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαιτούμε ή να περιμένουμε κάτι τέτοιο. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο ανθρωπομορφισμός δεν έχει θέση στην περιγραφή της συμπεριφοράς του σκύλου μας.

Όπως έγραψε στο βιβλίο του “Η εξυπνάδα των σκύλων” ο καθηγητής ψυχολογίας Stanley Coren, υπάρχουν 3 τύποι νοημοσύνης στα σκυλιά. Συνήθως οι άνθρωποι επικεντρωνόμαστε στον τρίτο τύπο που έχει να κάνει με την ευφυΐα σε σχέση με την εργασία και την υπακοή. Ουσιαστικά δηλαδή, αξιολογούμε την επαναληψιμότητα των επιτυχημένων εκτελέσεων μιας εντολής αλλά και την ικανότητα του σκύλου να εκτελεί μία εργασία αποτελεσματικά.

Woofland | πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος μας Όλα τα σκυλιά μαθαίνουν και εκπαιδεύονται κάθε στιγμή πλην των ωρών που κοιμούνται. Όσο εύκολα, όμως μπορεί να μας κλέψει την καρδιά ένας έξυπνος σκύλος, τόσο πιο εύκολα μπορεί και να μας εκνευρίσει. Η δυσκολία με τους πιο “χαρισματικούς” τετράποδους φίλους μας έγκειται στην αυξημένη παρατηρητικότητα, στην ικανότητα ανίχνευσης αμυδρών αλλαγών στο περιβάλλον που πραγματικά δεν μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος αλλά και στην ευρηματικότητά τους. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την υψηλή ενέργεια μπορούν να δημιουργήσουν έναν αεικίνητο σκύλο που δοκιμάζει και μαθαίνει θεμιτές αλλά και αθέμιτες συμπεριφορές.

Στην περίπτωση που η καθημερινότητά τους γίνει ανιαρή, να είστε σίγουροι ότι θα ψάξουν από μόνοι τους τρόπους να απασχοληθούν. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα!

Γι’ αυτό απαιτείται συστηματική εκπαίδευση και ενασχόληση με τον έξυπνο σκύλο μας! Δραστηριότητες και παιχνίδια αλλά και κάποια καθήκοντα που θα τον κάνουν να διοχετεύει τη δημιουργικότητα και την ενέργειά του και να αισθάνεται χρήσιμος.

Και μην ξεχνάτε ότι τελικά ένας έξυπνος σκύλος δε γεννιέται.. αλλά γίνεται! Όλοι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν αρκεί να τους προσεγγίσουμε με γνώση, υπομονή και αγάπη!

“Επιστήμη και ενημέρωση”

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη