Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανότερο τους δαγκώσει σκύλος

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανότερο τους δαγκώσει σκύλος

Εάν είστε ανήσυχος ή στρεσαρισμένος, ίσως να είστε ο ιδανικός υποψήφιος για να σας δαγκώσει ένας σκύλος.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2018, στην Εφημερίδα Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας, τα δαγκώματα σκυλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι τρεις φορές πιο συχνά από τα επίσημα αρχεία. Ο λόγος για αυτό; Τα άτομα με μια συναισθηματικά ανήσυχη προσωπικότητα φαίνεται να είναι πιο πιθανό να δαγκωθούν από σκύλο (και είναι αυτοί που δεν θα το αναφέρουν), ανέφεραν οι ερευνητές. «Οι μόνες επίσημες στατιστικές που συλλέγονται για τα δαγκώματα σκυλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, ούτε καν οι επισκέψεις σε χώρους έκτακτης ανάγκης για θεραπείες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Carri Westgarth, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημίου του Liverpool. «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι άνθρωποι δέχονται επίθεση από σκύλους και πόσα δαγκώματα απαιτούν ιατρική περίθαλψη».

Για να αποκτήσουν μια πιο ακριβή εικόνα των επιθέσεων που προκλήθηκαν από σκύλους, η Westgarth και οι συνεργάτες της ρώτησαν περίπου 700 άτομα σε 385 νοικοκυριά στη μικρή πόλη Cheshire για την εμπειρία τους σε σχέση με τους σκύλους. Οι φοιτητές κτηνίατροι πήγαν από πόρτα σε πόρτα, διενεργώντας σύντομες συνεντεύξεις με τους κατοίκους του Cheshire σχετικά με τους σκύλους τους και στη συνέχεια άφησαν πιο αναλυτικά ερωτηματολόγια στους πρόθυμους συμμετέχοντες για να τα συμπληρώσουν.

Τα ερωτηματολόγια ήταν για όσους συμμετέχοντες είχαν δαγκωθεί από σκύλο και οι ερωτήσεις αφορούσαν σε πληροφορίες σχετικά με την ηλικία τους κατά τη στιγμή του συμβάντος, τη σχέση τους με το σκυλί και εάν χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα μετά. Οι ενήλικες συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα τεστ προσωπικότητας, το οποίο βοήθησε τους ερευνητές να κατηγοριοποιήσουν τους συμμετέχοντες σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους.

Αμέσως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των περιστατικών δαγκώματος που αναφέρθηκαν από τους κατοίκους του Cheshire, υπερέβη κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο που υποδεικνύεται από τα επίσημα νοσοκομειακά αρχεία. «Τα νοσοκομειακά αρχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των δαγκωμάτων από σκύλους είναι 740 άτομα ανά 100.000, αλλά οι απαντήσεις στην έρευνα δείχνουν ποσοστό 1,873 ανά 100.000 – σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το επίσημο ποσοστό» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη.

Όταν η ομάδα άρχισε να μελετάει τους κοινούς παράγοντες πίσω από τα δαγκώματα με βάση τις απαντήσεις που έλαβαν από τους συμμετέχοντες, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Αρχικά, οι άντρες που δέχθηκαν επίθεση ήταν σχεδόν διπλάσιοι από τις γυναίκες που είχαν δαγκωθεί. Περίπου το 44% των δαγκωμάτων έλαβε χώρα στην παιδική ηλικία (όταν οι συμμετέχοντες ήταν μικρότεροι από 16 χρονών) και το 55% των δαγκωμάτων προκλήθηκε από σκύλους που το θύμα δεν είχε συναντήσει ποτέ πριν από το περιστατικό.

Woofland - Επιστήμη και ενημέρωση - Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανότερο τους δαγκώσει σκύλος

Το πιο περίεργο, όμως, ήταν η φανερή σχέση μεταξύ δαγκωμάτων σκύλων και ερωτηθέντων που είχαν χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής σταθερότητας όπως έδειξε το τεστ προσωπικότητας. Όσο πιο συναισθηματικά ασταθής ήταν κάποιος, τόσο πιο πιθανό ήταν να δαγκωθεί από έναν σκύλο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όσο λιγότερο αγχωμένο, ευερέθιστο και με δείγματα κατάθλιψης είναι ένα άτομο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να δαγκωθεί από σκύλο», δήλωσε η Westgarth.

Όπως αναφέρει, η μελέτη δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η χαμηλή συναισθηματική σταθερότητα ενός ατόμου έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη πιθανότητα να δαγκωθεί ή εάν το να δαγκωθείτε από σκύλο οδηγεί σε χαμηλότερη συναισθηματική σταθερότητα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η Westgarth – και γι ‘αυτήν, είναι θέμα προσωπικό.

«Δυστυχώς, έχω δαγκωθεί τουλάχιστον πέντε φορές από αυτές που μπορώ να θυμηθώ», είπε. «Κατά κύριο λόγο γιατί εργαζόμουν σε καταφύγιο ζώων αλλά δυστυχώς, έχω δεχθεί δάγκωμα στο πρόσωπο ως μικρό παιδί από ένα από τα οικογενειακά μας σκυλιά – και εξακολουθώ να έχω την ουλή στο μέτωπό μου που το αποδεικνύει».

Επιμέλεια άρθρου:woofland