Πως ερμηνεύει ο σκύλος τα λόγια μας – Επιστήμη και ενημέρωση

Πως ερμηνεύει ο σκύλος τα λόγια μας – Επιστήμη και ενημέρωση

Όταν ζητάμε από τους σκύλους μας να εκτελέσουν μια εντολή π.χ έλα, μείνε, κάτσε καταλαβαίνουν τι τους λέμε ή αντιδρούν βάση του τόνου της φωνής μας;

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι οι σκύλοι μας είναι πανέξυπνοι και καταλαβαίνουν κάθε λέξη που λέμε. Επίσης ξέρουμε ότι οι σκύλοι μας συντονίζονται με τη γλώσσα του σώματος μας. Όμως ακόμα και αυτό δεν απαντά στο ερώτημα εάν οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς το νόημα των λέξεων που τους λέμε.

Μια νέα μελέτη του Current biology (https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(14)01339-6) δείχνει ότι οι σκύλοι μας ακούνε και μπορεί στην πραγματικότητα να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα πίσω από τις λέξεις και ότι διαφοροποιούν και επεξεργάζονται τα «συστατικά» των λέξεων. Αυτά τα «συστατικά» φαίνεται να υποβάλλονται σε επεξεργασία σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου του σκύλου λέει η Victoria Ratcliffe από το School of Psychology at the University of Sussex.
Προηγούμενες μελέτες ρίχνουν φως στο πως οι σκύλοι επεξεργάζονται τους ήχους της φωνής άλλων σκύλων. Η
Ratcliffe και ο επιβλέπων της David Reby λένε ότι θέλουν να μελετήσουν εάν τα σκυλιά παρουσιάζουν παρόμοιες προδιαθέσεις και στις πληροφορίες που μεταδίδονται με την ανθρώπινη ομιλία.

Οι ερευνητές μελέτησαν 250 σκύλους από διαφορετικές ράτσες. Οι σκύλοι άκουγαν από τα ηχεία που είχαν τοποθετηθεί εναλλάξ και στις δυο πλευρές του κεφαλιού τους. Έτσι όταν ένας σκύλος άκουγε τους ήχους που έρχονταν από τη δεξιά πλευρά στρεφόταν προς τα αριστερά του, αποδεικνύοντας ότι το αριστερό ημισφαίριο παίζει ρόλο στην επεξεργασία αυτού του ήχου. “Η είσοδος από κάθε αυτί μεταδίδεται κυρίως στο αντίθετο ημισφαίριο του εγκεφάλου”, λέει η Ratcliffe. “Εάν ένα ημισφαίριο είναι πιο εξειδικευμένο στην επεξεργασία ορισμένων πληροφοριών στον ήχο, τότε οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται ότι προέρχονται από το αντίθετο αυτί”.

Οι ήχοι που άκουγαν ήταν από τους γονείς τους οι οποίοι έδιναν απλές εντολές χωρίς ίχνος συναισθηματικού τόνου. Άλλες φορές οι λέξεις ήταν αλλοιωμένες και μπερδεμένες και ήταν δύσκολο να κατανοηθούν αλλά με συναισθηματικό τόνο.Woofland - Πως ερμηνεύει ο σκύλος τα λόγια μας - Επιστήμη και ενημέρωση

Οι σκύλοι στρέφονταν προς τα δεξιά όταν άκουγαν λόγια χωρίς συναίσθημα και προς τα αριστερά όταν άκουγαν λόγια με συναίσθημα. Όταν τα σκυλιά γύρισαν τα κεφάλια τους προς τα αριστερά, ήταν το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου που επεξεργάστηκε το περιεχόμενο ενώ όταν γύρισαν προς τα δεξιά ήταν το αριστερό ημισφαίριο αντίστοιχα. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας επεξεργάζεται την ομιλία – ή την έννοια των λέξεων χωρίς συναίσθημα. Τότε κατάλαβαν το συναισθηματικό τόνο πίσω από αυτές τις λέξεις.

Όταν δεν άκουγαν τίποτα δεν γύριζαν το κεφάλι τους προς καμία κατεύθυνση.

“Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον επειδή τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η επεξεργασία των συστατικών του λόγου στον εγκέφαλο του σκύλου χωρίζεται μεταξύ των δύο ημισφαιρίων με τρόπο που είναι πολύ παρόμοιος με τον τρόπο που χωρίζεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο”, λέει ο Reby.

Ενώ οι περισσότεροι γονείς των σκύλων ελπίζουν ότι οι σκύλοι τους καταλαβαίνουν όσα τους λένε η Ratcliffe σημείωνει, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα σκυλιά μας δίνουν προσοχή όχι μόνο στο τι σημαίνουμε εμείς για εκείνα και ποιοι είμαστε και πως λέμε τα πράγματα αλλά και στο τι λέμε.

Πάντως άσχετα με το εάν καταλαβαίνουν τα πάντα σίγουρα οι σκύλοι είναι σπουδαίοι ακροατές.

Επιμέλεια άρθρου: Αργυρώ Μακρή