Σκύλος και εγκυμοσύνη. Μπορεί να την διαισθανθεί;

Σκύλος και εγκυμοσύνη. Μπορεί να την διαισθανθεί;

Μερικά από τα εκπληκτικά πράγματα που χαρακτηρίζουν τους σκύλους είναι η όσφρηση τους και η ικανότητά τους να ανιχνεύουν και να θυμούνται μυρωδιές, ακόμα και αρκετό καιρό μετά την έκθεση στην αρχική οσμή.

Παράλληλα, είναι γνωστό πως όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, οι ορμόνες στο σώμα της είναι πιθανό να αλλάξουν τη μυρωδιά της. Μπορούν λοιπόν οι σκύλοι να διαισθανθούν την εγκυμοσύνη; 

Λόγω της έντονης αίσθησης της όσφρησης, πολλοί πιστεύουν ότι ένας σκύλος μπορεί να ανιχνεύσει μια αλλαγή σε μια γυναίκα ακόμη και πριν το καταλάβει η ίδια. 

«Υποψιάζομαι ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν κάτι σε μια έγκυο γυναίκα που δεν μπορούμε εμείς», λέει η Δρ. Ann Hohenhaus, DVM, γιατρός στο Animal Medical Center της Νέας Υόρκης.

Η Δρ. Hohenhaus εξηγεί ότι οι σκύλοι έχουν 60 φορές περισσότερους υποδοχείς όσφρησης από τους ανθρώπους και 40 φορές μεγαλύτερο μέρος του πνευματικού τους δυναμικού αφιερωμένο στη όσφρηση, επιτρέποντάς τους να διαφοροποιήσουν 30.000 έως 100.000 μυρωδιές. Για αυτό λοιπόν, οι σκύλοι είναι σε θέση μυρίσουν τις χημικές αλλαγές, τον καρκίνο, τα επίπεδα ινσουλίνης, τις βόμβες, τα ναρκωτικά, τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας ακόμη και την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τον Russ Hartstein, πιστοποιημένο συμπεριφοριολόγο και εκπαιδευτή σκύλων στο Λος Άντζελες.

Πόσο νωρίς μπορεί να διαισθανθεί μια εγκυμοσύνη ένας σκύλος;

Ενώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την ακριβή στιγμή που ένας σκύλος αντιλαμβάνεται μια εγκυμοσύνη, γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο από εκείνον. Αν και ο σκύλος σας μπορεί να ανιχνεύσει μια αλλαγή στην μυρωδιά σας, είναι απίθανο να κατανοήσει τον λόγο της αλλαγής.

Αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι κάτι είναι διαφορετικό, τόσο σε φυσικό όσο και σε συμπεριφορικό επίπεδο, και αυτό είναι αναμενόμενο να του τραβήξει την προσοχή και να δείξει ενδιαφέρον. 

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πώς θα αντιδράσουν οι σκύλοι στις εγκυμοσύνες των κηδεμόνων τους. Κάποιοι μπορεί να γίνουν προστατευτικοί, άλλοι μπορεί να φοβηθούν ή ακόμη και να είναι εντελώς αδιάφοροι με την κατάσταση. Η Dr. Rachel Barrack, DVM, ιδιοκτήτρια του Animal Acupuncture στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν ότι οι σκύλοι τους έγιναν πιο στοργικοί ή και προστατευτικοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. 

Woofland - Σκύλος και εγκυμοσύνη Μπορεί να την διαισθανθεί - Επιστήμη και ενημέρωση

Η Brooks Oscarson, η οποία διαχειρίζεται ένα blog για γονείς, αναφέρει πως ο σκύλος των γονιών της όχι μόνο μύριζε την κοιλιά της πριν ακόμα εμφανιστεί, αλλά είχε γίνει εξαιρετικά προστατευτική. 

«Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την εγκυμοσύνη μου, η συμπεριφορά του σκύλου άλλαξε», λέει η Oscarson. «Αν παίζαμε με τα αδέλφια μου, και αισθανόταν ότι τα πράγματα γίνονται πολύ έντονα, θα γάβγιζε και θα έτρεχε για να με ελέγξει».

Μια έμφυτη ανάγκη για προστασία μπορεί να ενεργοποιήσει το ένστικτο του σκύλου, με αποτέλεσμα να γίνει ο συναγερμός σε πιθανούς κινδύνους. «Όταν ήμουν έγκυος με τα δίδυμα μου, δεν μπορούσα να περπατήσω πλέον τα σκυλιά μου», λέει η Yaffi Lvova, διαιτολόγος διατροφολόγος. «Οι ίδιοι σκύλοι που περπατούσαν πάντα δίπλα μου ξαφνικά ήταν σε μια μόνιμη κατάσταση επαγρύπνησης και ήταν αδύνατο να περπατήσουν ήρεμοι οπότε ζητούσα βοήθεια για την βόλτα τους. Αν κρατούσε άλλος το λουρί τους ήταν σαν να μην συνέβαινε τίποτα». Λέει.

Ο Δρ Barrack επισημαίνει ότι οι αλλαγές στο σπίτι θα έχουν πάντα επίδραση σε ένα σκύλο. «Ο σκύλος σας είναι αρκετά έξυπνος ώστε να αντιληφθεί τις αλλαγές τόσο τις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας».

Οι ειδικοί συστήνουν την προετοιμασία του σκύλου σας πριν φτάσει το μωρό. «Κάποιοι σκύλοι θα προσαρμοστούν πιο εύκολα στις αλλαγές, ωστόσο μερικοί άλλοι μπορεί να έχουν μια πιο αργή μετάβαση, απαιτώντας λίγο περισσότερη φροντίδα και προσοχή», λέει ο Hartstein.

Επιμέλεια άρθρου: Woofland