Ο σωστός και συχνός καθαρισμός των δοντιών του σκύλου μας είναι απαραίτητος, ειδικά όταν πρόκειται για την πρόληψη της νόσου των ούλων, γνωστής επίσης ως περιοδοντικής νόσου.
Ο αποτελεσματικός καθαρισμός των δοντιών του σκύλου γίνεται στον κτηνίατρο, αλλά καθώς απαιτεί ολική νάρκωση, καλό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια του καθημερινά και εμείς στο σπίτι.
‘’Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα καλύτερο από το καθημερινό βούρτσισμα”, λέει η Δρ Wendy Mandese, κλινικός βοηθός καθηγητής στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλώριδας, η οποία ειδικεύεται στην οδοντιατρική φροντίδα των μικρών ζώων. “Συνιστούμε τα εμπορικά οδοντιατρικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το βούρτσισμα – όχι στη θέση του βουρτσίσματος – εκτός αν το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας δεν είναι κάτι που είναι εύκολο.”
Ας δούμε βήμα, βήμα πως μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια του σκύλου μας στο σπίτι.
Ξεκινάμε κάνοντας το ρουτίνα
Κάθε μέρα αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να βουρτσίσουμε τα δόντια του σκύλου μας. Το κάνουμε συνήθεια το συντομότερο δυνατόν. “Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας όταν είναι πολύ μικρός, ακόμα και πριν χάσει τα νεογιλά δόντια του”, τονίζει η Δρ. Mandese.
Προμηθευόμαστε τον εξοπλισμό
Επιλέγουμε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και με μια γωνία που θα μας επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στα πίσω δόντια καθώς και μια οδοντόπαστα για σκύλους (Συνταγή οδοντόπαστας για σκύλους). Μια μαλακή οδοντόβουρτσα ή μια οδοντόβουρτσα για παιδιά θα λειτουργήσει επίσης. Αν ο σκύλος μας αρνηθεί την οδοντόβουρτσα, η Mandese προτείνει τη χρήση γάζας τυλιγμένης γύρω από το δάχτυλό μας.
Μαθαίνουμε στο σκύλο να μας αφήνει να αγγίζουμε τα δόντια του
Ξεκινάμε αφήνοντας το σκύλο να μας γλύφει τα δάχτυλα. Σιγά σιγά αρχίζουμε να αγγίζουμε τα δόντια του και τα ούλα του. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να απευαισθητοποιήσουμε το άγγιγμα στα δόντια του.
Βουρτσίζουμε τα πλαϊνά δόντια
Ξεκινάμε πρώτα το βούρτσισμα των πλευρικών δοντιών που βρίσκονται κάτω από το άνω χείλος.
Βουρτσίζουμε τις εξωτερικές επιφάνειες
Ολόκληρη η εξωτερική επιφάνεια του δοντιού πρέπει να καθαρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή στη γραμμή των ούλων. Χρησιμοποιούμε κυκλικές κινήσεις.
Βουρτσίζουμε την εσωτερική επιφάνεια, αν μπορούμε
Δοκιμάζουμε να βουρτσίσουμε την εσωτερική επιφάνεια. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, η Δρ Mandase μας συμβουλεύει να επικεντρωθούμε στην στοματική επιφάνεια ή στο τμήμα του δοντιού που βλέπει στο εξωτερικό του στόματος, το οποίο συχνά είναι το σημείο όπου συγκεντρώνεται η οδοντική πλάκα.
Εκτός από τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου μας στο σπίτι, τα δόντια του σκύλου μας πρέπει να αξιολογούνται από τον κτηνίατρο μας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο – ή περισσότερο εάν ο σκύλος έχει ιστορικό οδοντικής νόσου . Εάν καθώς καθαρίζουμε τα δόντια του σκύλου μας δούμε κίτρινο και καφέ αποχρωματισμό στην επιφάνεια ενός δοντιού, αυτό σημαίνει σκληρή πλάκα και θα πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο. Άλλα σημεία που πρέπει να προσέξουμε και είναι σημάδια περιοδοντικής νόσου και τα οποία πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως στον κτηνίατρο, είναι δυσοσμία της αναπνοής, αργή κατανάλωση της τροφής και αιμορραγία των ούλων.
Επιμέλεια άρθρου: woofland