Η Άνοιξη ήρθε επιτέλους! Η διάθεση όλων αλλάζει καθώς μεγαλώνει η μέρα και είμαστε και ένα βήμα πριν το καλοκαίρι. Επίσης τώρα που ο καιρός έχει βελτιωθεί μπορούμε να αρχίσουμε τις βόλτες με το μικρό μας φίλο στην εξοχή.
Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας για να χαρούμε αυτή την εποχή χωρίς προβλήματα.
Η εποχή αυτή κρύβει κινδύνους για τους σκύλους μας οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ας δούμε παρακάτω από τι κινδυνεύει ο σκύλος μας την άνοιξη.
1. Ξαφνική και έντονη άσκηση.
Σίγουρα το Χειμώνα οι βόλτες ήταν περιορισμένες και χωρίς μεγάλη διάρκεια. Μην υποκύψετε στον ενθουσιασμό σας και στον ενθουσιασμό του μικρού σας φίλου και ξαφνικά αρχίσετε τις ατέλειωτες βόλτες με έντονη άσκηση. Ξεκινήστε με μικρούς περιπάτους και σιγά σιγά αυξήστε την ένταση και την χρονική διάρκεια.
2. Αλλεργίες
Οι αλλεργίες στα ζώα μπορεί να έχουν και εποχικό χαρακτήρα. Παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών, όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε, την Άνοιξη. Η ανθοφορία των δέντρων και των φυτών, η δραστηριότητα των εντόμων προκαλούν έξαρση των αλλεργιών σε ανθρώπους και ζώα. Η γύρη και οι κάμπιες (διαβάστε το σχετικό άρθρο “Σκύλος και κάμπιες”) είναι ένας μεγάλος εχθρός για τους τετράποδους. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, δερματικά εξανθήματα, φτάρνισμα, δακρύρροια, ερεθισμός των ματιών. Αυτό που μπορείτε να κάνετε προληπτικά είναι να αποφεύγετε τις βόλτες σε περιοχές με πεύκα όπου υπάρχουν κάμπιες και έντονη γύρη. Ο κτηνίατρος σας θα σας συμβουλεύσει πώς να αντιμετωπίσετε τυχόν αλλεργίες που θα παρουσιαστούν.
3. Εξωπαράσιτα
Οι κυριότεροι εχθροί του σκύλου, με την αύξηση της θερμοκρασίας είναι τα τσιμπούρια, οι σκνίπες, οι ψύλλοι και τα κουνούπια. Πρέπει λοιπόν να προστατέψουμε τους φίλους μας, από τους ενοχλητικούς επισκέπτες. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το ποια μέθοδο αποπαρασίτωσης ταιριάζει στον δικό σας σκύλο και ακολουθήστε τις οδηγίες του ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες επισκέψεις. Διαβάστε σχετικό άρθρο έδω
4. Τρίχωμα
Οι σκύλοι μας χάνουν πολύ τρίχωμα αυτή την εποχή. Τρίχες παντού. Όμως όσο ενοχλητικό είναι αυτό για εμάς τόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στον σκύλο μας εάν δεν το αντιμετωπίσουμε σωστά.
Το βούρτσισμα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα διώχνει τις νεκρές τρίχες και βοηθάει τον αέρα να κυκλοφορεί στο σώμα του σκύλου μας. Το καθημερινό βούρτσισμα όμως μπορεί να δημιουργήσει δερματικά προβλήματα στο σκύλο μας.
Το συχνό μπάνιο επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο μικρό μας φίλο. Ναι σίγουρα δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να μπει μέσα στο σπίτι λασπωμένος αλλά δεν χρειάζεται να τον βουτήξουμε ολόκληρο στην μπανιέρα. Μπορούμε να πλύνουμε τα «πατούσια» του και να βουρτσίσουμε το υπόλοιπο σώμα του. Κάποιες φυλές σκύλων χρειάζονται μπάνιο κάθε 2 μήνες και κάποιες άλλες 1-2 φορές το χρόνο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για τη συχνότητα καθώς και για το σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσετε ώστε να αποφύγετε τα δερματικά προβλήματα.
Έχοντας στον νου μας όλα τα παραπάνω καθώς και τις συμβουλές που θα μας δώσει ο κτηνίατρος μας θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τις βόλτες μας με το μικρό μας φιλαράκι.
«Που είναι το λουρί? Μπράβο. Φέρε το λουρί. Πάμε βόλτα»
Επιμέλεια άρθρου: woofland