Γιατί ο σκύλος μου είναι αγκαλίτσας; – Woofland

Γιατί ο σκύλος μου είναι αγκαλίτσας; – Woofland

Αρέσουν στο σκύλο σου οι αγκαλιές; Του αρέσει να είναι συνέχεια κοντά σου; Θέλει να ανεβαίνει στην αγκαλιά σου; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Ας δούμε παρακάτω μερικούς λόγους που μπορεί να τον οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά το σκύλο μας.

Μια βόλτα στην Άγρια φύση
Οι σκύλοι αποτελούσαν μέρος του άγριου ζωικού και είναι προσανατολισμένοι στην επιβίωσή. Η επιβίωση τους όμως εξαρτάται και από τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης και της οικογένειας τους. Για το σκύλο σας όλα τα παραπάνω είστε εσείς. Στη φύση ο σκύλος για να αναπαυτεί έπρεπε να σιγουρέψει ότι το σημείο που βρήκε είναι ασφαλές και προστατευμένο από κινδύνους. Όταν λοιπόν ο σκύλος ανεβαίνει στην αγκαλιά σας, είναι προστατευμένος από την μια πλευρά και για το μόνο που πρέπει να ανησυχεί είναι για το τι θα έρθει από την άλλη, γιατί εσείς με το σώμα σας προστατεύετε τα «νώτα» του. Έτσι λοιπόν ο σκύλος νιώθει ασφαλής και χαλαρώνει και δεν έχει να ανησυχεί για κάτι όταν βρίσκεται στην αγκαλιά σας.

Η δύναμη της αγάπης
Ορισμένοι σκύλοι είναι πιο ανασφαλείς από κάποιους άλλους. Στην πραγματικότητα όπως και στους ανθρώπους υπάρχουν σκύλοι που είναι γενετικά πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται ανήσυχοι. Στους σκύλους η ανασφάλεια συνήθως αναπτύσσεται όταν είναι κουτάβια στις πρώιμες εμπειρίες τους, εάν δεν προσέξουμε, και πριν τοποθετηθούν στο μόνιμο σπίτι τους. Έρευνες δείχνουν ότι το άγγιγμα και οι αγκαλιές συμβάλουν στην εξισορρόπηση της χημείας στον εγκέφαλο του σκύλου. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει την θετική ακόμα και θεραπευτική επίδραση που έχουν τα χάδια και οι αγκαλιές και στους ανθρώπους. Μια αγκαλιά μπορεί να τα αλλάξει όλα. Όλοι χρειαζόμαστε ένα χάδι γιατί όχι λοιπόν και ο σκύλος μας. Προσοχή όμως!!! Τα χάδια και οι αγκαλιές στον σκύλο μας είναι θεμιτά μόνο και όταν το επιλέγει ο σκύλος μας και όταν κατά την διάρκεια τους έχει την δυνατότητα να αποδράσει.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου είναι αγκαλίτσας 2

Καλές δονήσεις
Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Azabu, από τον Takefumi Kikushui ζωολόγο συμπεριφοριστή και ιδιοκτήτη σκύλων για παραπάνω από 15 χρόνια, αποδεικνύει ότι όταν οι σκύλοι βρίσκονται με αγαπημένα τους πρόσωπα απελευθερώνεται στον εγκέφαλο τους μια ορμόνη η οξυτοκίνη. Όταν υπάρχει και άγγιγμα εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της ορμόνης. Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη που διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μητρικής σχέσης, στο δεσμό με τα κατοικίδια μας, στην εμπιστοσύνη αλλά και στον αλτρουισμό. Ίσως οι σκύλοι να επιδιώκουν να προωθήσουν αυτόν το δεσμό μέσω της επαφής με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οπότε η αγκαλιά μας χρησιμεύει ως κύμα καλών συναισθημάτων. Όλοι θέλουμε να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε γιατί όχι και ο σκύλος μας;

Ο λόγος λοιπόν που μπορεί ο σκύλος σας να αποζητά τις αγκαλιές και τα χάδια είναι γιατί αισθάνεται χαρούμενος, αισθάνεται συναισθηματικά και σωματικά ασφαλής και νιώθει την αίσθηση της ευημερίας.
Ακόμα όμως και εάν ο σκύλος σας δεν είναι ο σκύλος «αγκαλίτσας» σίγουρα αναζητά αυτά τα συναισθήματα μέσω άλλων αλληλεπιδράσεων μαζί σας. Αφήστε το σκύλο να σας οδηγήσει και να σας δείξει με τον τρόπο του τι έχει ανάγκη και τι τον κάνει να νιώθει καλά. Παρατηρήστε τον και θα καταλάβετε τι τον ευχαριστεί και τι όχι.

Eπιμέλεια άρθρου: woofland

Διαβάστε εδώ περισσότερες απάντησεις στo “γιατί ο σκύλος μου”…