Γιατί ο σκύλος μου ξύνει τα πατώματα;

Γιατί ο σκύλος μου ξύνει τα πατώματα;

Γιατί ο σκύλος μου ξύνει τα πατώματα;

Όσοι έχουμε σκύλο, θα συμφωνήσουμε ότι πολλές φορές εμφανίζει συμπεριφορές που δεν καταλαβαίνουμε. Παραδείγματος χάριν, τον έχετε παρατηρήσει ποτέ να ξύνει τα πατώματα; Αν ναι, τότε σίγουρα και εσείς ξύνετε το δικό σας κεφάλι και αναρωτιέστε γιατί. Όπως συμβαίνει με την ανάλυση των περισσοτέρων συμπεριφορών των σκύλων, οι απόψεις ποικίλουν.  Ας δούμε τι πιστεύουν ορισμένοι από τους ειδικούς. 

#Από που προήλθε αυτή η συμπεριφορά

Πολλές από τις συμπεριφορές των σκύλων μας προέρχονται από τους προγόνους τους. Πριν εξημερωθούν οι σκύλοι, ζούσαν στην άγρια φύση και προσπαθούσαν να βρουν φαγητό και καταφύγιο για να επιβιώσουν. Οι περισσότεροι από τους ειδικούς συμφωνούν ότι πολλά από αυτά τα ένστικτα εξακολουθούν να είναι κωδικοποιημένα στο DNA των σκύλων. Ποια ένστικτα κρύβονται πίσω από το ξύσιμο στο έδαφος ή στο πάτωμα;

#1 Ο πιο δημοφιλής λόγος είναι η άνεση.

Στην άγρια φύση έπρεπε να σκάψουν ώστε να δημιουργήσουν μια φωλιά για να κοιμηθούν άνετα. Εκτός από τη δημιουργία αυτού του χώρου, το ξύσιμο στο έδαφος χρησίμευε επίσης για τον έλεγχο της θερμοκρασίας τόσο του σκύλου όσο και του χώρου ύπνου. Για παράδειγμα, εάν ο καιρός είναι ζεστός και το έδαφος είναι πολύ ζεστό, ο σκύλος σας μπορεί να σκάψει μια περιοχή για να αποκαλύψει πιο δροσερό χώμα. Επιπλέον, εάν ο καιρός και το έδαφος είναι πιο κρύο το ξύσιμο ή το σκάψιμο της περιοχής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργήσει ανάχωμα γύρω γύρω από τη φωλιά για ζεστασιά. 

#2 Εκτός από την άνεση, το ζήτημα της διεκδίκησης του εδάφους τους διαδραματίζει κάποιο ρόλο.

Δεδομένου ότι οι σκύλοι ιδρώνουν από τα μαξιλάρια στα πόδια τους, αυτό οδηγεί μερικούς να σκέφτονται ότι το ξύσιμο είναι μια πράξη επικράτησης. Ο ιδρώτας που απελευθερώνεται από τους ειδικούς αδένες στο κάτω μέρος των ποδιών έχει ένα μοναδικό άρωμα που ενισχύεται όταν ο σκύλος ξύνει το έδαφος ή το πάτωμα. Όταν το άρωμα αυτό απελευθερώνεται χρησιμεύει ως μέσο για τον σκύλο σας να διεκδικήσει την περιοχή του.

#3 Ο πιο απλός λόγος πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι η διασκέδαση.

Ορισμένοι σκύλοι βρίσκουν ευχάριστο και διασκεδαστικό το σκάψιμο. Εάν ο σκύλος βαριέται ή χρειάζεται να απελευθερώσει την ενέργεια του, αυτός είναι ένας τρόπος για να ανακουφίσει την πλήξη του. Το ξύσιμο και το σκάψιμο ανήκουν στην κατηγορία των ψυχαγωγικών αγχολυτικών.

#Ενθάρρυνση της Συμπεριφοράς

Η επόμενη λογική ερώτηση είναι εάν αυτή η συμπεριφορά είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει απάντηση. Εάν το ξύσιμο και το σκάψιμο του σκύλου σας προκαλούν ζημιές ή ενοχλούν θα πρέπει τότε να μάθετε ποιος είναι ο λόγος που το κάνει για να δείτε πως θα το αντιμετωπίσετε. 

Αρχικά βεβαιωθείτε ότι ο μικρός φίλος σας έχει ένα άνετο μέρος για ύπνο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο λόγος που σκάβει να είναι για να βρει ένα άνετο και ασφαλές μέρος για να κοιμηθεί. Έχει βρεθεί ότι οι περισσότεροι σκύλοι προτιμούν τα στρογγυλά κρεβάτια με υψωμένες άκρες. Εάν του αγοράσετε ένα καινούριο κρεβάτι φροντίστε μόλις ξαπλώσει σε αυτό να του δώσετε κάποια μορφή επιβράβευσης. Η θετική ενίσχυση θα τον βοηθήσει και θα τον ενθαρρύνει να κοιμάται στο νέο κρεβατάκι.

Εάν αυτή η συμπεριφορά είναι απλά εκτόνωση της πλεονάζουσας ενέργειας τότε η λύση θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο ένας μεγαλύτερος περίπατος ή περισσότερο παιχνίδι. Προσθέτοντας περισσότερη άσκηση ως μέσο για την απελευθέρωση ενέργειας ή την εξουδετέρωση της πλήξης τότε μπορεί να δείτε αυτή την συμπεριφορά να μειώνεται σημαντικά ή ακόμα και να σταματά. 

Σκύλος ξύνει το πάτωμα

Το χειρότερο σενάριο είναι να κρύβονται λόγοι υγείας πίσω από αυτή την συμπεριφορά.

Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν καταστροφική συμπεριφορά στους σκύλους. Μία από τις πιο συνηθισμένες είναι το ξύσιμο και το σκάψιμο. Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο θέμα υγείας που οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά, τότε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. 

Συναισθηματικά θέματα όπως ο φόβος και το άγχος μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος που μπορεί προκαλέσει τον σκύλο σας να ξύνει και να σκάβει. Μια καταιγίδα, ή η παρουσία αγνώστων ανθρώπων στο σπίτι μπορεί να κάνουν τον σκύλο σας να θέλει να ξεφύγει και να πυροδοτήσουν αυτή τη συμπεριφορά. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να βρείτε τρόπους ώστε να απαλύνετε το φόβο ή το άγχος του μικρού σας φίλου.

Τώρα που ξέρετε ότι το ξύσιμο και το σκάψιμο είναι ένα ένστικτο μπορείτε να αποφασίσετε αν η συμπεριφορά είναι καταστροφική και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ευτυχώς τα ζητήματα πίσω από αυτό το ξύσιμο και το σκάψιμο δεν είναι γενικά επικίνδυνα για τον σκύλο σας.

Επιμέλεια άρθρου: Woofland 

Για περισσότερα άρθρα δείτε εδώ

www.woofland.gr