Τι είναι το άγχος αποχωρισμού στο σκύλο; Εκπαίδευση σκύλου

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού στο σκύλο; Εκπαίδευση σκύλου

Το άγχος αποχωρισμού, γνωστό στα αγγλικά ως Separation Anxiety, εμφανίζεται σε σκύλους που είναι ιδιαίτερα προσκολλημένοι στους κηδεμόνες τους και στρεσάρονται πολύ όταν οι τελευταίοι αποχωρούν από το χώρο. Ακολουθούν οι κύριες αιτίες:

 • Η μη εκπαίδευση από νεαρή ηλικία στην παραμονή του σκύλου στο σπίτι χωρίς την παρουσία ανθρώπων
 • Η αλλαγή κηδεμόνα
 • Η μεταφορά από ένα καταφύγιο ζώων σε ένα σπίτι
 • Η αλλαγή στην ρουτίνα του σκύλου
 • Η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας

Οι σκύλοι που βιώνουν άγχος αποχωρισμού συνήθως παρουσιάζουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω συμπεριφορές μετά την αποχώρηση του κηδεμόνα:

 • Έντονο γαύγισμα, κλάμα ή κλαψούρισμα
 • «Ατυχήματα» τουαλέτας εντός του σπιτιού ενώ κανονικά εκτονώνεται εκτός
 • Καταστροφή αντικειμένων, επίπλων και τοίχων του σπιτιού
 • Αδιάκοπη κίνηση μέσα στο σπίτι ή και μία συνεχή προσπάθεια «απόδρασης»

Woofland - Τι είναι το άγχος αποχωρισμού στον σκύλο - Συμπεριφορισμός και εκπαίδευση σκύλου

Το άγχος αποχωρισμού χωρίζεται σε χαμηλής-μέτριας έντασης ή πολύ υψηλής έντασης. Είτε ο σκύλος σας ανήκει στην πρώτη είτε στην δεύτερη περίπτωση τότε καλό είναι να ξεκινήσετε από μία επίσκεψη στον κτηνίατρο. Πολλές φορές το άγχος που βιώνει ο σκύλος κατά την απουσία σας μπορεί απλά να είναι αποτέλεσμα ενός προβλήματος υγείας (π.χ. Ορμονικών διαταραχών) και όταν αυτό επιλυθεί, αυτομάτως να εξαφανιστεί και η προβληματική συμπεριφορά. Για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει εμφανές πρόβλημα υγείας ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές:

 1. Μάθετε στον σκύλο σας να μένει μόνος σε άλλο δωμάτιο

Συνήθως οι σκύλοι που παρουσιάζουν άγχος αποχωρισμού τείνουν να γίνονται μία προέκταση των κηδεμόνων τους. Τοποθετώντας τον σκύλο σε ένα διαφορετικό δωμάτιο μαζί με ένα κόκκαλο ή kong και επαναλαμβάνοντας την άσκηση για αρκετές φορές θα τον βοηθήσει να συσχετίσει την απουσία σας με κάτι πολύ ευχάριστο!

 1. Βάλτε μουσική

Σε συνέχεια της παραπάνω άσκησης μπορείτε να βάλετε μουσική στον χώρο έτσι ώστε ο σκύλος σας να μην γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεστε. Έτσι ακόμα και αν χρειαστεί να βγείτε για λίγο από το σπίτι ο σκύλος σας δεν θα σας ακούσει.

 1. Επιλέξτε την σωστή στιγμή για να τον αφήσετε μόνο

Ένας ξεκούραστος και μη εκτονωμένος σκύλος θα έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εκφράσει την προβληματική συμπεριφορά από έναν σκύλο που έχει καλύψει τις ανάγκες του. Μία μεγάλη (και ήρεμη) βόλτα πριν την αποχώρηση καθώς και μερικά εκπαιδευτικά σετ θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Η φιλοσοφία είναι αντίστοιχη με αυτή της εκπαίδευσης του crate και μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο εδώ. Αποφύγετε την χρήση του crate σαν ένα μέσο για την επίλυση του άγχους αποχωρισμού και ΜΗΝ τοποθετείτε τον σκύλο σας μέσα με το ζόρι.

 1. Αποφύγετε εντάσεις κατά την άφιξη και την αποχώρηση σας

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά είναι να μειώσετε την ένταση και την επαφή με τον σκύλο σας πριν αποχωρήσετε από το σπίτι ή όταν επιστρέφετε. Μπορείτε και στις δύο περιπτώσεις να τον αγνοείτε πλήρως για 15 λεπτά και μόνο όταν θα ηρεμήσει να του δώσετε σημασία. Αυτό θα τον βοηθήσει να μειώσει την διακύμανση στο άγχος που βιώνει όταν αλλάζει η κατάσταση στο σπίτι από αυτή της «παρέας» σε «μοναξιά».

 1. Χρησιμοποιείστε φυτικά σκευάσματα

Με την έγκριση του κτηνιάτρου σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια φυτικά σκευάσματα που θα βοηθήσουν τον σκύλο σας να διαχειριστεί καλύτερα την απουσία σας. Στο εμπόριο διατίθενται είτε σε μορφή περιλαιμίων, είτε ως ψεκαζόμενα ή ακόμα και σε μορφή χαπιών.

Τελικές σημειώσεις

Το άγχος αποχωρισμού, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα συμπεριφοράς που επηρεάζει σημαντικά τόσο την καθημερινότητα του ίδιου του σκύλου όσο και αυτή του κηδεμόνα. Η επίλυση του δεν αποτελείται από μία μονοδιάστατη λύση ενώ συνήθως χρειάζεται να γίνει μία σειρά από αλλαγές στις συνήθειες του ζεύγους κηδεμόνα – σκύλου.

Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει άγχος αποχωρισμού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας μας μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook ή κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο εδώ. Για εσάς που βρίσκεστε εκτός Θεσσαλονίκης προσφέρουμε την δυνατότητα διαδικτυακών μαθημάτων.

Ανεξάρτητα από το αν θα επιλέξετε κάποιο εκπαιδευτή, αποφύγετε οποιοδήποτε επαγγελματία προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα με χρήση μεθόδων που βασίζονται στην καταστολή, στην άσκηση σωματικής βίας ή ψυχολογικού εκφοβισμού.

Γιάννης Διονυσόπουλος