Βίντεο: Λέμε όχι στην εντολή μη – Woofland Εκπαίδευση

Βίντεο: Λέμε όχι στην εντολή μη – Woofland Εκπαίδευση

Λέμε όχι στο «Μη»

 

Το «Μη» είναι από τις εντολές που ακούμε πολύ συχνά ειδικά από άτομα που έχουν φέρει στο σπίτι κάποιο κουτάβι. Ας δούμε όμως τι είναι το «Μη» και πως επηρεάζει την σχέση μας με τον σκύλο ή το κουτάβι μας.

Το Μη έχει ως στόχο να περιορίσει την επαναληψιμότητα μίας συμπεριφοράς άρα ανήκει στην μάθηση μέσω διόρθωσης. Συνήθως ακολουθείται από ψηλό, μπάσο τόνο φωνής και την επιθετική μας στάση προς τον σκύλο μας. Άρα η φωνή σε συνδυασμό με την στάση προσθέτει κάτι στο περιβάλλον του σκύλου. Συνεπώς πρόκειται για διόρθωση. Σε πρώτη φάση αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε είναι πως η διόρθωση δεν λέει στον σκύλο τι να κάνει αλλά τι να μην κάνει.

Το Μη από τα μάτια του σκύλου μας.

Ο σκύλος σας κλέβει τις κάλτσες. Λέγοντας του «Μη» υπάρχουν 2 πιθανότητες: είτε να διακόψετε την συμπεριφορά είτε όχι. Αν μεν την διακόψετε τότε σημαίνει ότι έχετε γίνει αρκετά τρομακτικοί στο μυαλό του σκύλου σας ώστε να μην αξίζει να κάνει την συγκεκριμένη συμπεριφορά τουλάχιστον όταν είστε μπροστά. Σίγουρα δεν του έχετε μάθει κάτι άλλο ενώ κατά πάσα πιθανότητα έχετε διαταράξει την σχέση σας καθώς ο σκύλος σας δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεστε σε ένταση. 

Αν πάλι με το Μη δεν σταματήσει το μασούλημα ή αρχίσει να τρέχει μέσα στο σπίτι κρατώντας το λάφυρο στο στόμα του, σας έχει εκπαιδεύσει με εξαιρετικό τρόπο να του δίνεται σημασία όποτε πειράζει τις κάλτσες σας. Να είστε σίγουροι πως την επόμενη φορά που θα βαρεθεί, θα κάνει τα πάντα για να βρει μία σας κάλτσα.

Η εναλλακτική λύση

Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε μάνατζμεντ, δηλαδή διαχείριση του περιβάλλοντος στο οποίο ο σκύλος ή το κουτάβι μας έχει πρόσβαση. Μπορούμε να μαζέψουμε τις κάλτσες και τα παπούτσια και παράλληλα να διδάξουμε μια εναλλακτική συμπεριφορά που θα κάνει ο σκύλος μας αντ’ αυτού (όπως το να φάει το κόκκαλο του αντί για τις κάλτσες ή να κάνει relax).

Καλό είναι επίσης να εξετάσουμε αν ο σκύλος μας λαμβάνει την απαιτούμενη σωματική και πνευματική εκτόνωση. Είναι πολλές οι φορές που τα ωράρια της καθημερινότητας μας είναι πολύ απαιτητικά και ο σκύλος μας στερείται των βασικών του αναγκών. Λίγα λεπτά εκπαίδευσης ή μία μικρή εκπαιδευτική βόλτα στη γειτονιά είναι αρκετά για να εκτονώσουν τον μικρό σας φίλο.

Αν πάλι έχουμε ένα σκυλάκι που τρώει από κάτω τότε μπορούμε να εκπαιδεύσουμε μία πολύ καλή οπτική επαφή (eye contact) και ένα καλό «άστο» έτσι ώστε να ενισχύσουμε την σχέση με τον σκύλο μας.

Κλείνοντας, να θυμάστε πως για τον σκύλο μας είναι όλα συμπεριφορές. Συμπεριφορά είναι να φάει τα καινούρια σας παπούτσια ενώ συμπεριφορά είναι να κάνει το «ξάπλα». Είναι στο δικό μας χέρι να του διδάξουμε ποιες είναι θεμιτές ενώ ταυτόχρονα να διαχειριστούμε το περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μάθει τις λάθος συμπεριφορές. Τέλος, να θυμάστε πως οτιδήποτε δημιουργεί άγχος, στρες, φόβο ή πόνο στον σκύλο σας χαλάει την σχέση σας ενώ μπορεί να οδηγήσει σε πολύ απρόβλεπτες καταστάσεις.

Καλές εκπαιδεύσεις!

Γιάννης Διονυσόπουλος

Για περισσότερα βίντεο subscribe εδώ