Σκύλοι Βοηθοί και Σκύλοι Εργασίας – Εισαγωγή στην κατηγορία

Σκύλοι Βοηθοί και Σκύλοι Εργασίας – Εισαγωγή στην κατηγορία

Σκύλοι Βοηθοί: Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων στο άκουσμα της φράσης «σκύλος βοηθός» αυτή ενός ειδικά εκπαιδευμένου labrador που καθοδηγεί άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Είναι γεγονός πως οι σκύλοι οδηγοί τυφλών αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία από μόνοι τους αλλά τελικά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο τα υπέροχα αυτά πλάσματα μπορούν να ενταχθούν στη ζωή μας και να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος βοηθός (Service dog) είναι ένας σκύλος που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση ώστε να είναι σε θέση να βοηθάει άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτές μπορεί να είναι σχετικές με την μειωμένη όραση, ακοή ακόμα και κίνηση του ατόμου. Δεν περιορίζονται όμως μόνο σε αυτές τις κατηγορίες. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διεθνείς οργανισμούς να εκπαιδεύουν σκύλους για άτομα που υποφέρουν από κάποια μορφή μετατραυματικού στρες, κρίσεις επιληψίας, ζαχαρώδη διαβήτη, αυξημένη κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) και πολλά μα πολλά άλλα.

Σκύλοι Εργασίας: Πολλές φορές συγχέουμε την παραπάνω κατηγορία με τους σκύλους εργασίας (Working dogs). Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν σκύλοι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για να ολοκληρώνουν μία σειρά από εργασίες – καθήκοντα με απώτερο σκοπό να επιτελέσουν κάποιο έργο. Παραδείγματα τέτοιων σκύλων είναι οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, οι σκύλοι της αστυνομίας, οι ποιμενικοί που είναι υπεύθυνοι για να συγκεντρώνουν κοπάδια, οι κυνηγετικοί, οι σκύλοι ανίχνευσης ουσιών και πολλοί άλλοι. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν τους σκύλους βοηθούς σαν μια υποκατηγορία των σκύλων εργασίας.Woofland - σκύλοι βοηθοί και σκύλοι εργασίας

Γνωρίζοντας τον κόσμο τους.. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι γνώσεις σχετικά με το σκύλο αλλά και τους τρόπους ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο προς όφελος των ανθρώπων είναι σχετικά περιορισμένες. Τα άρθρα αυτής της ενότητας θα επικεντρωθούν στους σκύλους βοηθούς και τους σκύλους εργασίας, στο είδος της εκπαίδευσης που λαμβάνουν, στην προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στις δυσκολίες που προκύπτουν σε κάποιες περιπτώσεις. Στη woofland πιστεύουμε πως αυτοί οι σκύλοι και οι άνθρωποι – οργανισμοί πίσω από αυτούς αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη σχέση και την επικοινωνία που μπορούμε να πετύχουμε με τους δικούς μας ‘συγκάτοικους’.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχονται πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα..

Γιάννης Διονυσόπουλος